ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kimliği olmayan ürünler satılmıyor

Kimliği olmayan ürünler satılmıyor
YAYINLAMA: 04 Mart 2021 / 13.52
GÜNCELLEME: 04 Mart 2021 / 13.52
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ozanay Omur, endüstrileşme ve sanayileşmenin el sanatlarını yok ettiğini söyledi.

Omur, “Artık seri üretim başladı. El sanatkarları bazı sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Böyle olunca tasarımcılar olaya el atıyor ve değişik şeyler üreterek el sanatlarını tekrar canlandırmaya çalışıyor. Küreselleşme ortak ürün istiyor. Dünyadaki üreticiler ortak zevke göre ürün üretiyor. Türk üreticisi de isimsiz ürünleri satarız diye düşündü. Fakat, kimliği olmayan ürünler Türkiye’de pek satılmadı. Bir ürünün kimliğini tespit etmek gerekir” şeklinde konuştu.

Turizmi bir yaşam biçimi haline getirmek ve yaymak amacıyla Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan Turizmde Yaşam Boyu Eğitim seminerlerinin üçüncüsü Gaziantep’te sürüyor. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ozanay Omur, endüstrileşme ve sanayileşmenin el sanatlarını yok ettiğini belirterek, 100 yıllık bir teknolojiyle çalışmanın anlamının olmadığına dikkat çekti.

Prof. Dr. Ozanay Omur, el sanatkarlarının çağdaşlık ve tasarım sorunuyla karşılaştığını, bu sorunların aşılması için, tasarımcılara ihtiyaç duyulduğunu bildirerek, “Tasarım için de maliyet sorunu var. Üreticiler eski teknoloji kullandıkları için teknoloji sorunu yaşanıyor. Bir ürünü yapmadan önce pazarın çözülmesi gerekir. Üretilen hediyelik eşyaların küçük objeler, taşınabilir, çantaların içine sığan ve ucuz olması gerekir. Kolaylıkla üretilen ürünler olmalı. Teknolojilerin bir an önce yenilenmesi gerekmektedir. 100 Yıllık bir teknolojiyle çalışmanın bir anlamı yok” dedi.

Her işletmenin bir tasarımcı ile çalışması gerektiğini, fiyat politikasının yeniden gözden geçirilerek az karla çok satış yapmanın yollarının aranmasını isteyen Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ozanay Omur, sözlerine şöyle devam etti: “Kullanılan malzemenin en iyisinin seçilerek kullanılması gerek. El sanatkarları örgütlenmeden bir yere varamaz. Belediye ve sivil toplum örgütlerinden yardım alınmalı. Geliştirme kursları açılmalı.

Ayrıca el sanatlarında moda çok önemli. Dünyanın hiçbir yerinde modasız iş yapılmıyor. Modayı ürünlerde uygularken de hangi tür modanın istendiğine dikkat etmeliyiz. Turistik eşyalar paket halinde verilmesi gereken eşyalardır. Dünya hazır giyime döndü. Artık metrajla alış veriş yapan turist yok. Ürünlerin biçimlendirilerek paket halinde satılması lazım. Bu işleri yaparken müzeleri gezerek oralardan yararlanabiliriz. Yaptığımız ürünlerde yabancılaşma varsa bunların temizlenmesi gerekir. El sanattan demek, kalite kontrolü demektir. Bu nedenle kalite payı iyi olan ürün çıkarmak gerekir.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *