ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kimlerin ‘foyası’ ortaya çıkacak?

Kimlerin ‘foyası’ ortaya çıkacak?
YAYINLAMA: 02 Ekim 2020 / 17.50
GÜNCELLEME: 02 Ekim 2020 / 17.50

Hükümet ‘yeni mal bildirimi’ yasası tasarısına son şeklini vermeye uğraşırken tasarıda bulunan tüm kamu çalışanlarının mal varlıklannı açıklaması ve bildirilmeyen mala hazine tarafından el konulacağı hükmü çok kişinin canını yakacağa benziyor. Tasarı yasallaştığı taktirde tüm kamu çalışanlarının iki ay içinde mal varlığını açıklaması gerekiyor.

DİSK Bölge Temsilcisi Muzafer Subaşı, özellikle üst düzey kamu yöneticilerinin gizli hiçbir şeyinin kalmaması gerektiğini belirterek, tüm mal varlıklarının açıklanması gerektiğini bildirdi. Yeni yasa ile getirilecek olan mal bildiriminin siyasilerin kaçamağına izin vermeyecek şekilde düzenlenmesini isteyen Subaşı, “Siyasiler geçmişte mal bildiriminde bulunurken, kendilerine ait mallan eşinin, çocuklannın ve yakın akrabalann üzerine gösterdi. Eğer böyle olacaksa hiç gereği yok. Fakat ciddi, tutarlı bir yasa hazırlanacaksa buna kimse birşey demez, böyle bir yasaya acil ihtiyaç var” dedi.

Bu yasanın asıl amacının rüşveti, haksız kazancı, kaçakçılığı ve dolandırıcılığı önlemeye yönelik olup, yasa çıktığında bu alandaki çok önemli bir boşluğun doldurulacağını belirten Subaşı, “Türkiye’nin böyle bir yasaya ihtiyacı var. Kimlerin ne yaptığını, nereden neler götürdüğünü bilemiyorsunuz. Bu yasa sulandınlmadan, bazıları korumadan herkesi kapsayacak şekilde çıkanlmalı” şeklinde konuştu.

Kalite Derneği Başkanı Ali Peri ise, yasanın asıl amacının toplumun devlete güveninin yeniden kazanmasına yönelik olduğunu belirterek, temiz toplum için yapılan her şeye ihtiyaç olduğunu ifade ederek, “Aslında benzer bir yasa var, fakat eksikti. Şimdi buna mal varlıklarını internette açıklaması, açıklanmayan mallara Hazine tarafından el konulması gibi bir takım yeni eklemeler yapılıyor” dedi.

Peri, “Burada amaç topluma güven vermek. Bir çırpıda zengin olanların önüne geçmek, insanlann devlete olan güvenini kazanmak. Dileğimiz yasa herkesi kapsasın. Yeni yasa ülke yönetiminde söz sahibi olan, seçilmiş ve atanmışların hepsini kapsamalı. Ülke yönetiminde söz sahibi olan herkes mal varlığını açıklamalı” diye konuştu.

İnşaat Müteahhitleri Demeği Başkanı Ünal Özdil de tasarıyı tasvip ettiklerini belirterek, “Kamu yönetimlerinde görev alan üst düzey yöneticilerin mal varlıklannın açıklanması internet yolu ile tüm kamuoyuna duyurulması çok güzel olacak. O zaman bir otokontrol sistemi doğacak ve bir çırpıda zengin olanlar bunun hesabını yasalar önünde verecek. Böyle olunca bir çok kamu görevlisi de şaibeden kurtulacak, asıl suçlu kimse o ortaya çıkacak” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *