ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kim bu hainler?

Kim bu hainler?
YAYINLAMA: 24 Eylül 2020 / 18.00
GÜNCELLEME: 24 Eylül 2020 / 18.00
İhracatçı firmalar baltayı yalnızca kendi dizine vurmakla kalmıyor, ülke ihracatını da baltalıyor. Birçok ihraç ürünü katkı maddeleri yüzünden geri çevriliyor ve Türkiye’den giden ürünlere yasak konmasına neden oluyor, ülke ekonomisinin can damarını oluşturan ihracat, bazı firmaların işe hile karıştırması yüzünden büyük zarar görüyor. İhracatçı Birlikleri’nin isim belirtmeden uyardığı, ülke ihracatına darbe vuran bu kişi ve firmaları açıklaması isteniyor.

Son zamanlarda İhracatçı Birlikleri tarafından ihracatçı firmalar sık sık uyarılmaya başlandı. Çünkü, ihraç ürünlerine karıştırılan katkı maddeleri yüzünden birçok ülkede Türkiye’nin itibarı ile oynanıyor. İhracatta o kadar ilginç hileler yapılıyor ki, son olarak Dubai’ye iç fıstık ihraç eden bir firmanın fıstığın içine yan yarıya barbunya karıştırdığı konuşuluyor.

Romanya’ya ihraç edilen zeytinlerde Türk Gıda Kodeksi’nde yer almayan sentetik kumaş boyası ve demir sülfat kullanıldığının belirlendiği açıklanarak, bu firmaların ülkenin itibarını zedeleyen uygulamadan vazgeçmesi istendi. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri’nden yapılan açıklamada, Romanya’ya ihraç edilen zeytinlerde boya maddesi olarak “demir oksit” kullanıldığı bildirildi.

Siyah zeytinin işlenmesi sırasında Türk Gıda Kodeksi’nde yer alan ferrolaktat ve demir oksidin yanı sıra, insan sağlığına zararlı olan ve Türk Gıda Kodeksi’nde yer almayan sentetik kumaş boyası ve demir sülfatın da işletmelerde yoğun şekilde kullanıldığı ifade edildi. Bu nedenle ihracatçıların mağdur duruma düşmemesi, salamuralık zeytinlerde ihracatımızın engellenmemesi ve ülke itibarının zedelenmemesi için üyelerin bu konuda duyarlı davranarak Gıda Kodeksi’ne uygun üretim yapmaları istendi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri’nden yapılan başka bir açıklamada ise, Türlüye menşeli pirina yağlarında PAH (Polisiklik Aromatik Hidrokarbürler) tespit edilmesi üzerine, İspanya sınır kontrol birimlerince ülkemizden ithal edilen her parti pirina yağının sistematik olarak PAH analizine tabi tutulacağı ifade edildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *