ANASAYFA arrow right Teknoloji

Kilis’in yüzünü güneş güldürecek

Kilis’in yüzünü güneş güldürecek
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 02.45
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 02.45
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'le görüşen şirket yetkilileri, Kilis'te 7 milyar dolarlık güneş enerjisi panel fabrikası ve güneş tarlası yatırımı yapacak

Yıllarca “kaçkçı” kenti olarak anılan ve kentte herhangi bir sanayi yatırımı bulunmadığı için, sınavlardaki başarı oranında ilk sıralarda gelen Kilis’in kaderi değişiyor. ABD’li ICA’nın “güneş tarlası” kurmak için Kilis’I tercih etiği açıklandı.



Kilis'e 7 milyar dolarlık enerji yatırımı kesinleşti. Geçtiğimiz aylarda güneş enerjisi panel fabrikası ve güneş tarlası yatırımı için Türkiye'deki imkanları araştıran uluslararası enerji firması ABD'li International Capital Alliance (ICA) kesin kararını verdi.


Un ve Richard, Bakan Ergün'le görüştü
Bakanlık yetkililerinden edinilen bilgiye göre, yapacakları yatırım için bir süredir imkanları araştıran şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Jane İlknur Un ve Yönetim Kurulu Üyesi Robert A. Richard, Kilis'e gelerek incelemelerde bulundu.Kilis'teki temaslarının ardından Ankara'ya gelen Un ve Richard, Bakan Ergün'le görüştü.

Yatırıma bir an önce başlamak istiyorlar
Bakanlıkta yapılan görüşmede Richard, Türkiye'deenerji alanındaki çalışmaların takdir edilecek çalışmalar olduğunu söyledi. Yatırıma bir an önce başlamak istediklerinin altını çizen Richard, Kilis'te güneş enerjisi panel fabrikası ve güneş tarlası yatırımı yapmaya kesin karar verdiklerini ifade etti.
Yatırım bedeli 700 milyon dolar
Richard, bunun için Kilis Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) arsa baktıklarını ve ilk aşamada kentte 200 megavat kapasiteli güneş enerjisi tarlası kurmak istediklerini belirterek, bunun yatırım bedelinin 700 milyon dolar olduğunu bildirdi. Söz konusu üretim kapasitesini 3-4 yıl içerisinde 2 bin megavata kadar yükseltmeyi planladıklarını anlatan Richard, 2 bin megavatlık bir güneş enerjisi tarlasının toplam yatırım tutarının ise 6-7 milyar doları bulacağını kaydetti.
İhracat olabilir

Güneş enerjisi konusunda dünyada büyük gelişmeler olduğunu aktaran Richard, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılıktan kurtulma çabalarının gerçekten takdir edilecek bir davranış olduğunu söyledi.
Türkiye enerjideki dezavantajlı konumunu
avantajlı bir duruma dönüştürebilir
Enerjide dışa bağımlılığın, diğer ülkelere bağımlılığı da beraberinde getirdiğini dile getiren Richard, ''Önümüzdeki birkaç yıllık projeksiyonlarla, Türkiye bu alanlardaki dezavantajlı konumunu avantajlı bir duruma dönüştürebilir. Hatta güneş enerjisi bileşenleri konusunda dışarıya ihracat bile yapabilir. Güneş enerjisi konusunda Türkiye'de yatırım yapmaya kesin kararlıyız. Hatta güneş enerjisi ile ilgili tüm bileşenleri de burada üretmek istiyoruz. Yaptığımız incelemelerde bu konudaki teşviklerinizin çok cazip olduğunu gördük'' diye konuştu.

Bakan arsa talimatı verdi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de enerji konusunun tüm ülkeler için büyük öneme sahip olduğunu vurgulayarak, özellikle güneş enerjisi gibi temiz enerji yatırımının teşvik edilmesinin daha da önemli olduğunu ifade etti.

Güneş enerjisi konusunda dünyada çok önemli gelişmeler yaşandığına işaret eden Ergün, ''Türkiye, güneş enerjisi konusunda çok avantajlı değil ama avantajlı ülkelerden biri. Güneş enerjisi konusunda yapılan çalışmalarla birlikte daha yapılacak çok iş, katedilecek çok mesafe var. Yatırım konusunda her türlü yardıma ve katkıya hazırız. Organize Sanayi Bölgesi'nde yer tahsisini hemen yapıyoruz. Bu konuda varsa sıkıntınız hemen çözmeye hazırız. Güneş enerjisi bileşenleri yatırımını 2013 yılı sonuna kadar başlatırsanız, yatırım Organize Sanayi Bölgesi içinde olduğu için 10 yıla kadar yatırım teşviklerinden yararlanma imkanı da söz konusu olacak.''



resim
Türkiye'de güneş panelleri ve 2 bin megavata kadar büyütülecek güneş tarlalarıyla elektrik üretecek şirketin Meksika'ya planladığı yatırımı Kilis'e kaydırdığı öğrenildi.


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *