ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kilis‘in başına Rus kuşu kondu

Kilis‘in başına Rus kuşu kondu
YAYINLAMA: 12 Ekim 2022 / 12.36
GÜNCELLEME: 12 Ekim 2022 / 12.36
Bir Rus firması Kilis’e dünyanın en modern şampanya ve şarap fabrikasını inşa ediyor

Rus Kornet firması, dünyanın en modern şampanya ve şarap fabrikasını Kilis’e kuruyor. Kilis belediye başkanı Ekrem Çetin, Kilis’te yılda 120.000 ton sumaklık üzüm üretildiğini, firmanın bu nedenle Kilis’i tercih ettiğini belirtti. 50 milyon dolarlık şarap ve şampanya fabrikası, mitolojideki şarap tanrısı Dionysos’un Kilis’e armağanı olarak değerlendirildi.

Türk-Rus işbirliği

Rusya’nın dünyaca ünlü Kornet firması tarafından Kilis’te yapımına başlanan Şampanya üretimi ve gıda Sanayiye ait fabrikanın inşaatında incelemelerde bulunmak üzere Kornet firmasının genel müdürü ve yönetim kurulu başkanı Mikahil Gagarin ve Rusya-Türkiye hükumetler arası karma ekonomik Komisyonu sekreteri Valeriy Konaova İle Rus teknisyenler, harfiyat çalışmalarına başlanan inşaatta incelemelerde bulundu.

Bağcılığı teşvik edecek

Kilis belediye başkanı Ekrem Çetin, konuyla ilgili olarak Sabah’ın sorularını yanıtlarken, Kilis’te bir dönem yıllık rekoltenin 180.000 tona ulaştığını, ancak şu anda 120.000 ton civarında hasat yapabildiğini söyledi ve bu yatırımın Kilis ve Gaziantep’te bağcılığın yeniden canlanmasına sağlayacağını vurguladı. Çetin, “Kilis’te yetiştirilen Sumalık horozkarası, Urumu ve Dökülgen üzümlerinin sumalık bakımından daha verimli olduğunu vurgularken, Kilis’te yetişen 1 kg üzümden 800 gram, Gaziantep’te yetişenlerden 550-600 gram, İslahiye‘de yetişen üzümden ise ancak 350-400 gr suma elde ediliyor. Kilis’teki üzüm sanayilik, Gaziantep civarındakiler ise meyve olarak yenilmeye uygun” diye açıklamada bulundu.

Şaraplar Avrupa’ya ihraç edilecek

Kilis organize Sanayi Bölgesi’nde Kilis Valiliği ile yapılan protokol gereği 45.000 metre² alan üzerine kurulacak fabrika 24.000 metre² kapalı alanın üzerinde üretim yapacak. Fabrikada ilk etapta 10 milyon şişe şarap, 10 milyon şişe de şampanya üretimi hedefleniyor. Kilis üzümünden üretilecek olan şampanya ve şarapların büyük bölümününün Avrupa ülkelerine ihraç edileceği belirtildi.

Kilis’in üzüm potansiyeli cezbetti

Kilis’te işadamı Alaettin Sucu ve genel müdür Mikahil Gagarin beraberindeki heyet önceki gün, harfiyat çalışmaları 2004 yılında bitirilmesi planlanan fabrikada inceleme yaptı. Gagarin, “Türkiye’ye yatırım yapmaktan memnunuz. İkilisi seçmekte en büyük sebebimiz Kilis’teki üzüm potansiyelidir. İki yıldan beri yaptığımız inceleme ve araştırma ve hazırladığımız proje sonucu kilise fabrika kurmaya karar verdik” diye konuştu.

Dünyada eşi benzeri yok

Kurulacak fabrikada ilk etapta 30.000 ton ürün alınacağını, bu üzümlerden yılda en az 10 milyon şişe şarap ve 10 milyon şişe şampanya üretileceğini söylerken, “Bunun üreticiye katkısı olduğu gibi istihdam da sağlayacak. İlin ekonomisine büyük katkısı olacak. Kilise kurulacak şampanya ve şarap fabrikası dünyada eşi benzeri olmayan son teknolojinin kullanılacağı modern bir fabrika olacak. Kilis halkı ve milletvekili Veli Kaya bize destek oldu. Gösterilen misafirperverlikten dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Tüm projelerimiz hazır en kısa zamanda fabrikayı bitireceğiz” dedi.

Veli kaya büyük çaba gösterdi

Kilis milletvekili Veli Kaya ise, “Rus yatırımın Kilis’te gelmesi için hükümet olarak bütün bürokratik engelleri kaldırdık. Kilis’e kurulacak olan bu fabrika yılda 30.000 ton üzüm alacak. Kilis’te bulunan Tekel Suma fabrikası yılda sadece 15.000 ton üzüm alıyor. Yatırım yapan herkese teşekkür ediyorum dedi. Kilis ticaret ve Sanayi odası başkanı Mehmet Özçiloğlu da “Kilis’e yatırım yapan Rus Kornet firması genel müdürü ve Kilisli işadamını bu yatırımlarından dolayı kutluyorum, her zaman kendilerine minnettar olacağız” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *