ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kilimler artık akrilik iplikten

Kilimler artık akrilik iplikten
YAYINLAMA: 23 Ekim 2022 / 18.00
GÜNCELLEME: 23 Ekim 2022 / 18.00
Kilimlerin yalnız el tezgahlarında dokunduğu ve bu iş kolunun canlı olduğu devirlerde Gaziantep’te 7000 dolayında el tezgahı faaliyet gösteriyordu.

1960’lı yıllarda bu sayı 100-150’ye geriledi. Bugün ise 15-20 dolayında el tezgahı bulunuyor.

Kilimin hammaddesi olan öküz, deve, at, koyun yünü, keçi kılı artık kullanılmıyor. Kalan üç beş tezgahta akrilik iplikten yapılan kilimler turistik eşya satıcılarının tezgahını süslüyor. Kilimlerde ilkel boyaların artık kullanılmadığını söyleyen Turgay Batmaz, “Siyah, mavi, yeşil, çehre sarısı, ceviz kabuğu, cevizi boz, soğan kabuğu, sumak kabuğu, ilkel boyalar yerine kazanlarda kaynatılarak elde edilen akrilik iplere bıraktı. Eski sistemle yapılan kilimcilik tamamı ile bitti diyebiliriz. Köylerde ve ek gelir olsun diye evlerin bir bölümünde yapılan kilimlerin satışını yapıyoruz. Ancak bu kilimlerde kullanılan ip doğal boyalarla boyanmadığı için eski havayı yansıtmıyor” dedi.

El tezgahlarında dokunan kilimlerin kullanımından çok görüntü amaçlı olduğunu belirten Batmaz, “El dokuması kilimler artık bağ evlerinde, şark köşelerinde ya da duvarlarda kullanılmaya başlandı. Son birkaç yıldan bu yana özellikle kafeler otantik bir hava oluşturmak için kilimlere ilgi göstermeye başladı. Önceki yıllarda kente gelen turistler ve yurtdışından gelen hemşerilerimiz hediyelik eşya olarak alırlardı. Bu yıl piyasadaki aşırı durgunluk, şehre gelen turist sayısında azalma var. Satışların büyük bir bölümünü kilimler oluştururken, bunların fiyatı 8 ile 10 milyon TL arasında değişiyor” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *