ANASAYFA arrow right Ekonomi

Kılıçdaroğlu: SGK Hazine'ye devredilmeli

Kılıçdaroğlu: SGK Hazine'ye devredilmeli
YAYINLAMA: 27 Ocak 2021 / 19.02
GÜNCELLEME: 27 Ocak 2021 / 19.02
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, TÜRMOB'u ziyaret ederek, ekonomiyi yakından takip eden muhasebeci ve mali müşavirlerden toplumu aydınlatmak üzere çalışmalar beklediğini belirtti.

TÜRMOB (Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği) ziyaretinin ardından konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarın ekonomi politikasını eleştirerek ekonominin döviz ve faiz endeksli değil; yatırım, üretim ve istihdam odaklı olması gerektiğinin altını çizdi. Kılıçdaroğlu aynı zamanda, Sosyal Güvenlik Kurumunun Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından alınıp Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlanması gerektiğini ifade etti.

Muhasebeci ve mali müşavirlerin ekonominin kılcal damarlarını yakından izlediklerini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Sizden bir isteğim var. SGK'yı bağımsız bir kurum olarak lütfen masaya yatırınız. SGK'nın tarihçesini baştan sona inceleyiniz" çağrısında bulundu. 

TÜRMOB ziyareti sonrası açıklama yapan Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

‘Sizler ekonominin kılcal damarlarısınız’

Türkiye ekonomisinin gidişinden siz de bir anlamda sorumlusunuz. TÜRMOB'un belirli alanlarda çalışmalar yapması ve toplumu aydınlatması bizim açımızdan çok değerlidir. Çünkü sizler ekonominin kılcal damarlarını yakından izleyen kitlesiniz. Nelerin yapılması gerektiği konusunda toplumun sizlerin penceresinden aydınlanmaya ihtiyacı var. Bugün için en temel sorunlardan birisi tahsilat sorunu. Hizmet veriyorsunuz, yasal görevlerinizi yerine getiriyorsunuz ama hak ettiğiniz bedeli alamıyorsunuz. Bu sorunun çözülmesi lazım. Siz ekonomiyi kayda alan kişilersiniz. Ekonominin kayda alınması devletin sağlıklı veri üretmesinin temel yorumudur. Sizin yapacağınız her çalışma değerlidir.

‘SGK, bağımsız bir kurum olarak görülmeli’

Sizden bir isteğim var. SGK'yı bağımsız bir kurum olarak lütfen masaya yatırınız. SGK'nın tarihçesini baştan sona inceleyiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun tarihsel süreç içinde hangi açmazlarla karşılaştığını kayda alınız. SGK'nın nasıl ayakta kalacağının önerilerini ortaya koymanız lazım. Eski bir SGK başkanı olarak sizden bunu istiyorum. Benim orada verdiğim mücadeleler tarihin yazdığı not defterinde duruyor. Ama bugün çok daha büyük açıklar var. Gerekçelerini sizin ortaya koymanız gerekiyor.

‘SGK, Hazine’ye bağlanmalı’

Sosyal Güvenlik Kurumu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından alınıp Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlanmalıdır. Bu şekilde olduğu takdirde sistem kendi içinde çözümler üretebilir ve günlük sıcak gündemin malzemesi olmaktan çıkmış olur.

‘Sorun kaynak sorunu değil, yönetememe sorunu’

Tahsilat ciddi bir sorun. Defterinize tuttuğunuz kaydını aldığınız kişi sosyal güvenlik pirimini yatıramaz hale gelebiliyor. Özellikle muhasebeci arkadaşlarımız bunun çok ve net tanığı. Sorun bir tahsilat sorunu olmaktan çok daha büyük sorun ekonomi sorunu. Sorun bir kaynak sorunu, sorun bir yönetememe sorunu. Ekonomide derin bir kriz buhrana dönüşmüş durumda ve bu tablo bizim ve sizin kaldırabileceğiniz bir tablo değil. Sosyal güvenlik pirimlerinin gelir idaresi tarafından toplanması çok değerlidir. Neden? Gelir idaresi bunları topladığı takdirde bütün tahsilatı bütünüyle görmüş değerlendirmiş olacak.

‘Ekonomi yatırım ve üretim odaklı olmalı’

Ekonomide izlenen politika, döviz ve faiz endeksli bir politika. Döviz gelmediği müddetle ekonomi yönetilemiyor, dışardan borç alınmadığı takdirde ekonomi yönetilemiyor. Böyle bir tablo Türkiye'nin geleceği açısından başarılı bir tablo değil. Olması gereken tablo üretim, yatırım ve istihdam endeksli bir tablo olması gerekiyor. Yatırım, üretim ve istihdam endeksli bir tablo aynı zamanda işsizliği çözen bir ekonomidir. Bir ülkenin devletini yöneten bir iktidarın başarısı şuna bağlıdır. İzlediği ekonomi politikası istihdam yaratıyorsa işsizliği gideriyorsa o politika başarılıdır. Eğer istihdam yaratmıyor işsizlik yaratıyorsa o politika başarısızdır.

‘Sorumlu 19 yıldır ülkeyi yönetenler’

Bugün milyonlarca işsizimiz var. Yeni mezun olacak 400 bin kişiye nerde iş bulacaksınız. İki üniversite bitirip iş bulamayan bir sürü mezunumuz var. Cumhuriyet tarihi karşısında hiç karşılaşmadığımız tablolar bunlar. Tüm bu tabloların bir sorumlusu var. O sorumlu da ülkeyi 19 yıldır yöneten iktidardır. Bu gerçeklerin TÜRMOB'un çatısı altında söylenmesinin ayrı bir önemi var. Neden? Ekonomiyi kayda alan ve ekonomideki gelişmeleri yakından takip eden arkadaşlar ve ekonomideki olumsuzlukları doğrudan yaşayan arkadaşlar. O zaman hepimizin birlikte gerçekleri görüp çözüm üretmesi lazım. TÜRMOB'un bu konuda öncelik yapmasının çok değerli olduğunu düşünüyorum.

‘Kayıt aldıklarınızı raporlaştırın’

Sizden bu bilgileri içeren raporlar yayınlamanızı bekliyorum. Siyasiler bu raporları takip edecek bundan yararlanacak, iş dünyası bundan yararlanacak ve dolayısıyla sizin yayınlayacağınız raporları siyaset dört gözle bekleyecek. Bakalım ne olacak diye? Bizim beklediğimiz bu imkânlarınız var. Müthiş bir kadro yapınız, potansiyeliniz var.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *