ANASAYFA arrow right Ekonomi

Kıdem tazminatına darbe, çalışma hayatına zarar verir

Kıdem tazminatına darbe, çalışma hayatına zarar verir
YAYINLAMA: 18 Haziran 2020 / 21.29
GÜNCELLEME: 18 Haziran 2020 / 21.51
Türk İş Konfederasyonu başta olmak üzere birçok sendikanın ve çalışanın tepkisini çeken kıdem tazminatındaki değişiklik yeniden gündeme geldi. Üzerinde çalışılan 2 formülden birincisinde 30 günlük kıdem tazminatının 11 gününün fona devredilmesi ve çalışanın parayı 56 yaşından önce evlilik, konut alımı ve sağlık gibi gerekçelerle alabilmesi öngörülüyorken, ikinci formülde ise işçilerden yüzde 6'lık prim kesintisi yapılması planlanıyor.

Kıdem tazminatı Türk İş’in kırmızı çizgisi

Koop İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı ve Türk Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Akif Sarıca, Kıdem tazminatının Türk İş Konfederasyonu’nun kırmızı çizgisi olduğunu vurgularken, “Genel kurulda alınan karar doğrultusunda kıdem tazminatında geriye gidilmesi genel grev kararıdır ve bu düzenlemeden vazgeçilmezse genel kurul kararlarını uygulamada hiçbir tereddüt yaşanmaz. O nedenle macera aramayalım” dedi.

Bir işçi asgari ücret ile 4 çeyrek altın bile alamıyor

Sarıca, “Bir işçi asgari ücret ile 4 çeyrek altın bile alamıyor. Dolayısıyla bu işçilerden fedakarlık beklemek yanlıştır ve kıdem tazminatına neşter vurulması ve geriye götürecek adımlar atılması çalışma hayatına zarar verir. Bu tasarıdan Türkiye İşverenler Sendikası da rahatsızlık duyuyor. Çünkü işçilerin kıdem tazminatını düzenli olarak ödemesi gerekiyor, bu da işletmenin öz kaynağının azalması anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

Bu konunun sürekli gündeme getirilmesi kabak tadı vermeye başladı

Kıdem tazminatının her zaman gündeme getirildiğini ifade eden Sarıca, “Maalesef kıdem tazminatının sürekli gündeme getirilmesi artık ‘Kabak tadı’ vermeye başladı. Çünkü bu tür söylemler ve çalışmalar, işçileri huzursuz ediyor, verimliliği etkiliyor. 32 yıldan beri çalışma hayatı içerisinde yer alıyorum, bugüne kadar bu konuda işçilerin lehine olacak bir düzenlemeye rastlamadım. Bu çalışmayı yapanlar dese ‘Kıdem tazminatını 40 güne çıkaralım, alamayanlar ile ilgili de bir düzenleme yapalım” diyerek sürpriz yapsınlar. Ancak ne hikmetse tüm çalışmalar emekçilerin ücretlerini ve haklarını geriye götürecek şeklinde yapılıyor” eleştiri yaptı.

Bu kabul edilebilir bir durum değil

Kıdem tazminatının emekçilerin son kalesi olduğunu kaydeden Başkan Sarıca, “Bu kale hem teslim edilemez hem de terk edilemez. Nasıl bir taşıyıcısı kolon ise emekçilerinde kıdem tazminatıdır. Herkesin hayali rüyalarını süsleyen ve emekli olduktan sonra alabileceği bu hakkı yasal ortadan kaldırılması ve hakların geriye doğru götürülmesi kabul edilebilir bir durum değil” ifadelerini kullandı. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *