ANASAYFA arrow right Ekonomi

"Kıdem tazminatı gaspı geleceğimize el koymaktır"

"Kıdem tazminatı gaspı geleceğimize el koymaktır"
YAYINLAMA: 29 Haziran 2020 / 17.45
GÜNCELLEME: 29 Haziran 2020 / 17.45
Hükümetin kıdem tazminatının fona aktarılması girişimine karşı Türk-İş bildiri dağıtacak, DİSK 81 ilde açıklama yapacak. KESK, kıdem tazminatının gaspına karşı işçilerin yanında olduğunu açıklarken Hak-İş de diyalog çağrısı yaptı.

Hükümetin Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) adını verdiği ve çalışanların kıdem tazminatının üçte birinin bir fona aktarılması girişimine karşı işçiler sokağa çıkıyor.

Kıdem tazminatının kırmızı çizgileri olduğunu belirten işçiler bugün çeşitli etkinlikler gerçekleştirecek.

Bu kapsamda Türk-İş 1,5 milyon el ilanı dağıtacak. 81 ilde Türk-İş bölge ve il temsilcileri ile şubeler işçilerin katılımıyla basın açıklamaları yapacak.

DİSK ise örgütlü olduğu tüm işyerlerinde bugün eyleme çıkacak. DİSK Başkanlar Kurulu’nun kıdem tazminatına ilişkin sonuç bildirgesi işçilerin de katılımıyla okunacak.

Bu kapsamda Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, İstanbul Beşiktaş Belediyesi Fen İşleri Garajı’nda saat 12.00’de, Genel Sekreter Adnan Serdaroğlu İzmit KordSA’da, Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çalışkan ise İzmir Konak Meydanı’nda işçilerle bir araya gelecek.

KESK: Pandemide fırsatçılık

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ise yayınladığı basın açıklamasıyla kıdem tazminatının gaspına karşı işçilerin yanında olduğunu açıkladı.

"Kıdem tazminatıma dokunma' diyen işçilerin onurlu mücadelesini selamlıyoruz" diyen KESK, Türkiye'nin pandemi sürecinde emeğe ve emekçilere yönelik yeni saldırıların fırsatı haline getirildiğini söyledi.

KESK yaptığı açıklamada "Ülkeyi yönetenler koronavirüs salgını ile birlikte daha da ağırlaşan ekonomik ve toplumsal sorunları çözmek yerine salgından en fazla etkilenen işçilerin, emekçilerin ellerlinde kalan son haklara göz dikmektedir. Bu kapsamdaki en önemli saldırılardan biri de işçilerin son kalesi kıdem tazminatının gaspına ve kamu emekçilerinin kamusal emeklilik halkının budanmasına yönelik saldırıdır" dedi.

Açıklamada "KESK olarak bugün işyerinde, fabrikasında, sokakta 'Kıdem Tazminatıma Dokunma' diyen işçilerin onurlu mücadelesini selamlarken, tüm kamu emekçilerini, emekten yana olan tüm kesimleri sadece işçilere destek açıklamaları ile yetinmemeye, elimizde kalan son hakları gasp etmeye çalışanlara karşı işçisiyle kamu emekçisiyle omuz omuza vermeye, birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz" ifadelerine yer verdi.

Hak-İş: İşçilerin hakları korunmalı

Hükümete yakınlığıyla bilinen Hak-İş ise kıdem tazminatı gaspına ilişkin yaptığı açıklamada "Sosyal diyaloğun ve katılımcıların esas alındığı çalışanların lehine çözüm arayışlarını tartışmaya hazırız" dedi ve şöyle devam etti:

"Kıdem tazminatı konusunda temel prensibimiz kazanılmış hakların korunarak, var olan hakların güvence altına alındığı işleyen bir sistemin kurulmasıdır. Kıdem tazminatı sorununu sosyal diyaloğun ve katılımcılığın esas alındığı çalışanlar lehine çözüm arayışları çerçevesinde tartışmaya hazırız.

"Ülkemizde yeni bir modelin kurulabilmesi için tüm işçi ve işveren konfederasyonlarının ve devletin birlikte yürüteceği bir sosyal diyalog mekanizması çerçevesinde çalışmaların gerçekleştirilmesi gerektiğini savunmaktayız.

"Kıdem tazminatının hak edilmesi ve erişilmesi konusunda yaşanan sorunların ortadan kaldırılması, uygulanabilir ve sürdürülebilir bir noktaya taşınmasını garanti edecek güçlü bir sistem talep etmekteyiz. Çalışma hayatının en önemli konularından biri olan kıdem tazminatının uygun bir zamanda, katılımcı bir yöntem ve pozitif bir yaklaşım ile çalışanlar lehine çözüme kavuşturulmasını konuşmaktan ve tartışmaktan yana olacağız."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *