ANASAYFA arrow right Yaşam

KESK: İş yerlerinde sosyal mesafe yok dezenfektan ve maskeye ulaşmak güç

KESK: İş yerlerinde sosyal mesafe yok dezenfektan ve maskeye ulaşmak güç
YAYINLAMA: 28 Nisan 2020 / 16.53
GÜNCELLEME: 28 Nisan 2020 / 17.21

KESK’in işyerlerinde pandemi döneminde yaşanan sıkıntıları anlattığı raporunda, özellikle Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının yüksek risk altında olduğu ve zorunlu alanlar dışında bütün çalışmanın durması gerektiği ifade edildi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) bugün açıkladığı raporunda pandemi süresince çalışanların yaşadığı sorunlara değindi.

Konfederasyonun oluşturduğu İl Salgın İzleme Kurullarından gelen bilgiler doğrultusunda oluşturulan raporda, işyerlerindeki sorunlar şöyle sıralandı:

* El hijyeni malzemelerinin işyerlerinin görünür ve ulaşılabilir yerlerine asılmasında, boşaldıklarında doldurulmalarında sıkıntılar yaşanıyor.

* İşyerlerinde personele yönelik genel tarama yapılmıyor.

* Servislerin dezenfekte edilmeleri ve sosyal mesafe kuralına uygun sayıda çalışan bindirilmesi başta olmak üzere olmak üzere ciddi sıkıntılar yaşanıyor.

* İşyerlerinin temiz ve hijyenik olmasını sağlamaya yönelik bilgilendirmeler, işçi sağlığı ve güvenliği çalışmaları yetersiz.

* Özellikle PTT’ye bağlı işyerlerinde yeterli sayıda koruyucu malzeme ve dezenfektan verilmiyor, dönüşümlü çalışma saatlerine uyulmuyor, taşeron çalışan emekçilerin talepleri dikkate alınmıyor, gönderi adet sayısı için baskı yapılıyor.

* Mersin Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında çalışmaların durdurulmadı. 6 binin üzerinde kişinin çalışması, zaman zaman 200-300 kişinin aynı anda giriş çıkış yapması, şantiyelerin yerleşim yerlerinin içinde bulunması, yabancı uyrukluların daha çok Silifke ilçesinde kalmaları, işçilerin kaldığı yerlerin koğuş tipi olması salgının Mersin geneline yayılmasına zemin hazırlıyor.

* Ülke genelinde olduğu gibi işyerlerinde de maske temini konusunda yaşanan sıkıntılar devam ediyor.

* Aile Sağlık Merkezi sağlık emekçilerine yeterince kişisel koruyucu donanım verilmiyor, gerekçe olarak “ASM’ler ihtiyaçlarını kendileri karşılamak zorunda” deniyor.

* İl Pandemi Kurullarına, İSİG ve Enfeksiyon Komitelerine sendika temsilcileri dahil edilmiyor.

* Ekipmanların kişiye özgü olmaması nedeniyle tam koruyucu özelliği zayıf kalıyor.

* Ekipman eksikliği, fiziki alan uygunsuzluğu nedeniyle triaj yapılmasında sorunlar yaşanıyor.

* Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) randevu sisteminin olmaması nedeniyle bazı zaman dilimlerinde sosyal mesafeyi ihmal edecek yoğunluk yaşanıyor. Semptom görülen riskli hastalar ayrı yerde muayene edilemiyor.

* Kronik hastalığı olan sağlık çalışanları çalışmaya devam etmek zorunda bırakılıyor.

* Sağlık işkolunda hizmetin azaldığı bölümlerdeki personel yeteri düzeyde uyum eğitimi verilmeden riskli servislere kaydırılıyor, bir gün içinde birden fazla bölüm değiştirecek şekilde sözlü görevlendirmeler yapılıyor.

* MEB’e bağlı ilkokul, ortaokul ve liselerin tatil edilmesiyle bu okullarda görevli öğretmenler idari izini sayılırken MEB’e bağlı il ve ilçe teşkilatlarında görevli personel ile okullardaki idari kadro ve diğer kamu kurumlarına bağlı tüm birimler enfekte olma riski altında çalışmaya devam ediyor.

* Salgın döneminde kapalı olması gereken meslek liseleri açık tutuluyor, kimi malzemelerin üretimi devam ediyor. İl, ilçe eğitim yöneticileri okul müdürlerini, okul müdürleri de öğretmenleri çalışmaya zorlamaktadır.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *