ANASAYFA arrow right Ekonomi

Kepenk kapatan esnaf sayısı artmaya başladı

Kepenk kapatan esnaf sayısı artmaya başladı
YAYINLAMA: 15 Ocak 2021 / 21.07
GÜNCELLEME: 15 Ocak 2021 / 21.17
“1000 lira nakdi ve 750 lira kira desteğiyle bu işler dönmüyor”

Gaziantep Turistik Eşya Satıcıları Odası ve Büyük Pasaj Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yaz, Gaziantep’te ödenmeyen kredilerin tavan yaptığını söylerken, piyasada güven ortamının kalmadığından geleceklerini göremediklerini ifade etti. “Kepenk kapatan esnaf sayısı artmaya başladı. Her gün dükkânlar el değiştiriyor. Böyle devam ederse ülkede küçük esnaf diye bir şey kalmayacak” dedi.

Esnafın zor günlerden geçmeye devam ettiğini kaydeden Başkan Yaz, “Bu darboğazdan geçtiği bu süreçte esnafımız devletin imkânlarından çok fazla faydalanmıyor. 1000 lira nakdi destek ve 750 lira kira desteğiyle bu işler dönmüyor. İnsanlar gerçekten çok mağdur. Tüm iş yeri sahiplerine devletin ve belediyelerin verdiği yardımlar var. Bu yardımları sadece o kişiler için değil, diğer tüm esnaflara verilmesini istiyoruz. Çünkü esnaf, bu ülkenin yapı taşı ve bel kemiği” diye konuşma yaptı.

Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği bin 500 liradan hiçbir üyemiz faydalanmadı

Yaz, yetkililerin sürekli güçlü odaları değil, alt tabadaki odaları da görmeleri gerektiğini kaydederken, 400’e yakın üyelerinin bulunduğunu ama onlar için bir şey yapamadıklarını, GESOB’un üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediğinin altını çizdi. “Diğeri tanınmış, her tarafta adamı var. Ona göre iş yapılıyor lakin bizde yapılmıyor. Biz kendimiz için değil, esnafımız için istiyoruz. Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği bin 500 liradan hiçbir üyemiz faydalanmadı. Devletin vereceği destek de dağıtım sırasında belli olacak” ifadelerine yer verdi.

Sektörün durumu kötü esnaf perişan

Sektörün durumunun kötü esnafın perişan olduğunu, piyasada nakit paranın dönmediğini sözlerine ekleyen Yaz, doların düşmesine karşın ürünlere zam yapılmaya devam edildiğini vurguladı. “Gümrüğe, vergiye veya başka zam geldi diyerekten dolar olarak ürünlere zam yapmaya devam ediyorlar. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor ve en büyük görev hiç şüphesiz Hazine Maliye Bakanlığı ile Ticaret İl Müdürlüğüne düşmektedir. Örneğin; sebze fiyatları nasıl kontrol ediliyorsa, bunun da kontrol edilmesi şart” şeklinde konuştu.

Sicili temiz hiç kimse kalmadı

Mayıs ayında verilen kredileri esnafların çoğunun ödeyemediğini ifade eden Gaziantep Turistik Eşya Satıcıları Odası ve Büyükpasaj Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yaz, konuşmasına şöyle devam etti: “Mayıs ayında 25+25 bin TL çeken esnafın büyük çoğunluğu bu parayı ödeyemiyor. 20 esnafın 18’i bu borcunu ödeyemedi, sadece 2 esnaf ödeyebilmiş. Dolayısıyla sicili temiz hiç kimse kalmadı. Çünkü herkes borçlandırıldı. Sicil affı her yıl gündemde olmasına karşın şimdiye kadar herhangi bir gelişme sağlanamadı.”

Esnafın yüzde 70-80’i bankalara borçlu

Başkan, küçük esnafın büyük esnaftan daha çok ekonomiye katkı sağladığını anlatırken, “Esnafın yüzde 70-80’ni bankalara borçlu. Neredeyse bankalara borçlu olmayan esnaf kalmadı. Piyasada nakit para yok. Çekler sağdan soldan alınan borçlarla kapatılmaya çalışılıyor. O nedenle yetkilerin sadece belirli kesimleri değil bütün kesimleri görmesi lazım iken gör ardı edilmemeliler. Küçük esnafa can suyu niteliğinde bir destek sağlanmalı” açıklamasını yaptı. Hüseyin Karataş

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *