ANASAYFA arrow right Yaşam

Kentimizde, mülteci kaçak işçi çalıştırma had safhada

Kentimizde, mülteci kaçak işçi çalıştırma had safhada
YAYINLAMA: 06 Eylül 2021 / 21.27
GÜNCELLEME: 06 Eylül 2021 / 21.44
İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası Gaziantep İl Temsilcisi İbrahim Karatok, Gaziantep’te kaçak işçi çalıştırma oranının çok yüksek olduğunu ifade etti

Karatok, “Kentimizde, mülteci kaçak işçi çalıştırma had safhada. Ağırlıklı olarak inşaat, ayakkabı ve tekstil sektöründe çalışıyorlar ve yeni göç dalgaları geldikçe kaçak işçi sayısı da artacak. Ceza yazılsın demiyoruz, ama sektörler ciddi anlamda denetlenmeli, kontrol edilmeli ve rehberlik hizmeti verilmeli” dedi.

Kayıt dışı çalışanların tespit edilip kayıt altına alınması gerekiyor

Tüm sektörlere yönelik denetimlerin gerçekleştirilmesi, kayıt dışı çalışanların tespit edilmesi ve kayıt altına alınması gerektiğini vurgulayan Karatok, “Kayıt dışı çalışma aynı zamanda çalışma hayatını ve barışını da bozmaktadır. Örneğin; yan yana olan iki işletmenin biri kayıt dışı diğer kayıtlı çalışıyor. Kayıt dışı çalışanın maliye ve vergi kaydı yok, SGK ödemiyor ve işçi maliyetleri az iken kayıtlı çalışanın maliye kaydı var vergi kaydı var, sigorta primi ödüyor, her şeyi tam. Dolayısıyla bu iki işletme nasıl adil bir şekilde rekabet etsin” açıklamasını yaptı.

Şehrimizdeki işletmelerin yüzde 50’si iş sağlığı ve güvenliği hizmeti almıyor

Karatok, şehrimizdeki işletmelerin yüzde 50’sinin iş sağlığı ve güvenliği hizmeti almadığını, hatta bu oranın pandemi döneminde azaldığına işaret etti. “Sadece sektör olarak değil, toplum ve halk olarak sıkıntılarımız büyük. Gaziantep ölümlü iş kazalarında zaman zaman ülke genelinde ilk 5 il arasına girebiliyor. İş kazalarından sonra yaşanan toplumsal travma çok daha yıkıcı bir etki bırakıyor. İş kazası sonucunda ölen kişinin çocuğu ömrünün sonuna kadar yaşadığı travmayı atlatamıyor, psikolojiyi yenemiyor. Herkes üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getirmeli ve yapmalı. Yani SGK, İŞKUR saha denetimini yapacak, iş güvenliği uzmanı sahada olacak, işveren ise üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecek. Bu sayede toplum olarak ölümlü iş kazalarının önüne geçebiliriz” dedi.

Sahada gerekli denetimler yapılmıyor

Üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği bölümlerini öğrencilerin tercih etmediğini ifade eden İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası Gaziantep İl Temsilcisi İbrahim Karatok, uzman yetişmediğinin altını çizdi, konuşmasını şöyle tamamladı: “Mantar gibi iki yıllık İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü açtılar. Bu bölümde okuyan öğrencilerin birçoğu mezun olduktan sonra işsiz kalıyorlar. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kamu kurumları, İŞKUR Müdürlüğü ya da SGK Müfettişleri sahada gerekli denetimleri yapmıyorlar. Sigortasız işçi çalıştırıyorlar, çocuk işçi çalıştırıyorlar, iş güvenliği kurallarına uyulmadan çalışılıyor. Bunları denetleyecek kurumların çalışanları sahada yok. Halbuki işletmelerin gerçek anlamda rehberliğe ihtiyacı var. Özellikle Gaziantep’teki SGK, İŞKUR, bakanlığa bağlı müfettişlerinin işletmelere rehberlik yapmasını bekliyoruz.” Hüseyin Karataş

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *