ANASAYFA arrow right Güncel

Kentimizde, birçok branşta hekim açığı var

Kentimizde, birçok branşta hekim açığı var
YAYINLAMA: 15 Eylül 2021 / 20.43
GÜNCELLEME: 15 Eylül 2021 / 20.55
Türk Sağlık Sen Gaziantep Şube Başkanı Kemal Kazak, yakın zamanda Gaziantep’e atanan doktor sayısının kentin ihtiyacını karşılamaktan uzak ve şehrin doktor ihtiyacının atanandan daha fazla olduğunu dile getirdi.

Kazak, Genel Cerrahi branşlarında, yan dallarda, Ramotoloji, Gastraentroloji, Onkoloji ve çocuk pediatrisinde ciddi hekim açığı bulunduğunu, bu hekim açıklarının bir an önce giderilmesinin yanı sıra kamuda çalışan hekimler başta olmak üzere diğer sağlık çalışanlarının özel hastanelere geçişini engelleyecek politikaların hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Hekim açıklarının bir an önce kapatılması lazım

Gaziantep nüfusunun gün geçtikçe büyüdüğünü ve bölgeye hitap eden bir konumda bulunduğunu anlatan Kazak, kentimizde birçok branşta hekim açığının olduğunu vurguladı. “25 Aralık Devlet Hastanesi ile Şehitkamil Devlet Hastanesi’nde çok ciddi hekim açığı bulunmaktadır. Bu açıkların bir an önce kapatılması lazım. Bunun için sağlık politikası değişmeli. Kamu da görevli sağlım çalışanlarına hak ettiği değer ve ücret verilmeli ki gönül rahatlığıyla hizmetlerini sürdürebilsinler” dedi.

Hekimler ve sağlık çalışanları özel hastanelere geçiş yapıyor

Doktor atamalarının olumlu ama ihtiyacı gidermek uzak olduğunu ifade eden Kazak, “Yanlış sağlık politikaları nedeniyle hekimler kamuda ki görevinden istifa ederek, özel hastanelere geçiş yapıyorlar. Sistemin çarpıklığı, yoğun işi yükü, şiddet ve itibarların zedelenmesi sonucunda başta hekimler olmak üzere fırsatını bulan sağlık çalışanı özel hastaneleri tercih ediyorlar. Uygulanacak politikalarla hekimlerin ve sağlık çalışanlarının kamu da kalmalarının sağlanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet devam ediyor

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin devam ettiğini açıklayan Başkan Kazak, “Gün geçmiyor ki sağlık çalışanları şiddete maruz kalmasın. Geçen hafta içerisinde Ersin Arslan Devlet Hastanesi içerisinde bir hemşire ciddi anlamda darp edildi, iş göremez raporu aldı. Daha sonra ise Ersin Arslan Hastanesi Mücahitler Ek Binası’nda aşı olan bir kişi hem olay çıkartıyor hem de kameraya alıp, sosyal medyada paylaşarak sağlık çalışanlarını rencide ediyor. Bu konuda hukuki süreci başlatacaklar” ifadelerine yer verdi.

Başkan Kazak, mal-pratis davaları sonucunda genel cerrahi branşlarında hekim açığının arttığını sözlerine ekledi. “Bundan 10-15 yıl çok kıymetli olan branş hekimlikleri şu anda çok kıymetsiz duruma geldi. Örneğin; bir hekim bir yılda 1000 ameliyat yaptı. Bu ameliyatlarında 999’unda sıkıntı yok, ancak birinde bir komplikasyon gelişmesi sonucunda hasta yakınları ile sorun yaşanıyor. Hekim, ömrü hayatı boyunca kazandığı tüm birikimleri kaybedebiliyor” şeklinde konuşma yaptı.

Böyle bir sistem kesinlikle olmaz

Döner Sermaye Sistemine değinen Türk Sağlık Sen Gaziantep Şube Başkanı Kemal Kazak, konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü: “Bir hekim emekli olduğunda çalıştığı zamanki aldığı ücretin yüzde 70’ini kaybediyor. Hekim dışı personel ise emekli olduklarında unvanına, derece ve terfi durumuna göre yüzde 40-50 arasında gelir kaybı yaşıyor. Böyle bir sistem kesinlikle olmaz. Emekli olanlara ise açlık sınırına mahkûm olmayacak bir ücret skalası ortaya konulmalı. Bu sorunun çözümü için tüm Sivil Toplum Kuruluşları bir araya gelerek, ortak aklın ve sağlık hizmeti alan vatandaşın ve hizmeti veren sağlık çalışanının mutlu olduğu bir sağlık sistemi de hayata geçirilmeli.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *