ANASAYFA arrow right Güncel

Kentimizde 400’den fazla yasaklı ırk köpek kısırlaştırılıp kayıt altına alındı

Kentimizde 400’den fazla yasaklı ırk köpek kısırlaştırılıp kayıt altına alındı
YAYINLAMA: 26 Ocak 2022 / 21.31
GÜNCELLEME: 26 Ocak 2022 / 21.32
Gaziantep-Kilis Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Meltem Peri, yasaklı ırklarla ilgili yönetmeliğin düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Başkan Peri, “Temmuz 2021 tarihinde çıkan yönetmelik gereğince ilimizde 200'den fazla “yasaklı ırk” kabul edilen köpek serbest klinisyen hekimlerimiz tarafından kısırlaştırılarak kayıt altına alınırken, bir o kadar da büyükşehir belediyesi tarafından aynı işleme tabi tutuldu” dedi.

Yasaklı Irk Yönetmeliğinin acil olarak ayrıntılandırılmaya ihtiyacı var

Sahibi tarafından sorumluluktan kaçtıkları için terkedilen ve barınakta ömrünü geçirmeye mahkûm edilen ırkların, kendilerini terk eden sahipleri dışında onlara bakmaya gönüllü olan insanlara verilmesini öneren Peri, “Yasal olarak yapılması gereken işlemler yapıldıktan sonra, kısırlaştırılmış ve kimliklendirilmiş bir can, ömür boyu barınakta kalmaya mahkûm edilmemeli. Yasaklı Irk Yönetmeliğinin ayrıntılandırılmaya olan ihtiyacı acildir. Sürece geç kalanların aşılama ve tedavi ihtiyaçlarına cevap vermek ve bu vesileyle kayıt altına almak, cezadan korkan sahibinin sokağa bırakmasına engel olmak, verilen süreyi yok sayarak gebe kalmasına izin verilen annelerin yavrularına şans verebilmek için süre uzatılmalı, şartlar ayrıntılandırılmalı” diye konuştu.   

Hızlandırılmış süreçte yetkin olan tüm veteriner hekimlerin elini taşın altına koyarak mesai saati ya da maddi kazanç kaygısı gütmeden gerek sahipleri gerekse hayvansever dernekler tarafından getirilen söz konusu ırkların operasyon ve kimliklendirme işlemlerini büyük bir özveri ile yaptığını kaydeden Peri, “Sahadan bakıldığında görülen gerçek şu ki; bu süre içinde tamamına ulaşmak mümkün olmadı. Süre geçmiş olmasına rağmen, hala ne yapılmasını gerektiğini soran, ceza yiyeceği düşüncesiyle hayvanını sokağa bırakan birçok vatandaşımız mevcut” ifadelerine yer verdi.

Bu canlar birileri yanlış yetiştiriyor diye barınaklara mahkûm kalmamalı

Kısırlaştırma şartının yedi ay önce getirildiğini vurgulayan Peri, “Gebe olanlara doğuma kadar geçen süreç, henüz yavru olanlara aşılarının yapılması ve operasyona uygun yaşa gelmelerine kadar olan gereken zaman verildi. Ancak saldırgan olmalarının da tek suçlusu olan sahipleri bu sefer de gebe kalmalarına izin vererek bedeli yine onlara ödetti. 14 Ocak gününe kadar ameliyat olması imkansız yaşlarda henüz yeni doğmuş bir çok yavru, kaderini bekliyor. Artık sistemsel olarak kayıt altına alınamayacak ve yakalandıkları anda barınaklara teslim edilecekler. Bu sürenin hayvan sahiplerinde bilinç oluşturarak henüz kaydedilmeyenleri de kaydedebilmek için uzatılması gerekiyor. Bu canlar birileri yanlış yetiştiriyor diye barınaklara mahkûm kalmamalı” açıklamasını yaptı.

Gaziantep-Kilis Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Meltem Peri, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bir veteriner hekim mezun olurken ırk, cins ayrımı gözetmeden tüm canlıların sağlığından sorumlu olduğunu kabul ederek, bu sorumluluğun bilincinde olduğuna yemin ederek mezun olur. Yasaklı ırklar için yönetmeliğin eksiği şu ki; her ne sebeple olursa olsun kayıt altına verilen son güne kadar alınmamış olan bir yasaklı ırk, muayene ve tedavi için ya da özellikle zoonoz hastalıklarla mücadele yönünde ya da cinsleri arasında bulaş ihtimali olan hastalıklara karşı aşılanmak üzere bir hekime başvurduğunda hiçbir veteriner hekimin bunu reddetme lüksü olamaz. Peki verilen sürede kayıt altına alınmadığı için gerçek ırk adını yazarak reçete sistemine giriş yapamayacağımız hastamızı gayri resmi olarak mı tedavi edeceğiz?” Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *