ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kent konseyi oluşturulmalı

Kent konseyi oluşturulmalı
YAYINLAMA: 17 Mayıs 2022 / 15.19
GÜNCELLEME: 17 Mayıs 2022 / 15.19
Krizin yanı sıra yoğun göçle birlikte artan işsizlik ve buna bağlı olarak suç oranlarındaki ve uçucu madde bağımlısı çocuk sayısındaki artış toplumun her kesiminde rahatsızlık yaratıyor. Yaşanan sorunların asgariye indirilmesi için çeşitli alternatifler ileri sürülürken, kent konseyinin oluşturulmasının öneminin bir kez daha ortaya çıktığı ifade ediliyor. Kentin sorunlarına yalnızca belediye veya valilik tarafından çözüm aramanın yeterli olmadığı savunuluyor.

Önce kırsal kesimin sorunları çözümlenmeli

Kentteki sorunların çözümü için kent konseyinin şart olduğunu ifade eden Kalite Derneği başkanı Ali Peri, kentin sorununu çözmek için öncelikli olarak kırsal kesimin sorununu çözmek gerektiğini belirtti. Kırsal kesimden kente hızlı göç olduğuna dikkat çeken Peri, kırsal kesimde insanların aslında çok şey istemediğini, tohumu, gübresini alabileceği para ve hayvanlarını otlatabileceği mera ile ürününü gerçek değerinden satabileceği bir ortam istediğini söyledi.

Kent halkının katılımının

olmadığı çözümler sağlıklı olmaz

Kentteki yaşamın iyileştirilmesini sadece belediyelerin oluşturduğu birimler veya belediye meclisleri ya da vilayete bağlı özel idare müdürlüklerinin desteği ve çalışması ile mümkün olmayacağını söyleyen Peri, “Kent konseyi çok önemli. Sorunlara halkın katılımı ile çözüm aranmalı. Buraya sivil toplum örgütleri, mahalle muhtarları, gerektiğinde mahalle halklarının katılımını sağlamak gerekiyor. Sorunları ancak böyle çözüm bulunabilir. Halkın katılımının olmadığı çözümler sağlıklı olmaz” dedi.

Sokak çocuklarının ailesinin

sorunlarına çözüm aranmalı

Kent konseyinde sorunların masaya yatırılıp üzerinde tartışılarak çözüm aranması gerektiğini vurgulayan Peri, çıkacak sonucun da sağlıklı, ileriye dönük olmasına özen gösterilmesinin şart olduğunu vurgularken konuşmasına şöyle devam etti: “Sokak çocuklarının sorununu çözmek, onları toplayıp bir yere tıkmakla olmaz. Belki de gerekiyor, ama kalıcı çözüm değil. Çünkü sokaktaki çocukların büyük bir kısmı evine ekmek götürmek zorunda. Kendisini bekleyen büyükleri var” dedi.

Peri, “Elbette sokak çocuklarına sahip çıkmamız gerek, ama o çocuğun sorumlu olduğu kesimin sorunu da var, asıl onların sorunu çözümlenmeli” diye konuştu.

İyimser yaklaşmalıyız

Sokak çocuklarını tinerci, gaspçı diye dışlamanın doğru olmayacağını, onları iyimser yaklaşımla sorunlarına çözüm aramak gerektiğini söylerken, onları suça iten etkenler ortadan kaldırmak gerek. Bunun içinde kamu yararına çalışan dernekler, sivil toplum örgütleri, gönüllü kişiler müşterek politika üretmeli ve sorunlara çözüm getirmeli. Bu nedenle yıllardır konuşulan, tartışılan, ama bir türlü oluşturulamayan kent konseyi gerek. Yerel yöneticiler, kent konseyinin ağırlığını hissederse, o zaman sorunlara daha ivedi çözümler aranır ve kent konseyi ile müşterek hareket eder. Çözümleri yerel yönetimlerin inisiyatifine bırakmak doğru değil. Çünkü yönetici, hem yeterli olmaz, hem sonra sağlıklı çözüm getiremez, hem de zamanında müdahale edemez” dedi.

Yasalar çıkmadan önce

tartışmaya açılmalı

Kent konseyinin oluşturulmasında geç kalınmadığını söyleyen Peri, ancak böyle bir konsey oluşturulduğunda çözüm önerilerinde ve alınan kararda siyasilerin desteğinin şart olduğunu, aksi halde başarılı olamayacağını vurguladı. Kentlerin kalkınması için yerel yönetimlerin yetkilerinin de artırılması gerektiğini vurgulayan Ali Peri, bu nedenle yerel yönetimler yasasına sağlıklı şekilde çıkması gerektiğini belirtti. Yasaların çoğunu Türkiye’de toplum tarafından tartışılmadan çıktığı, fakat sonradan bu yasaların eleştirilere yol açtığını belirterek, yasa çıkmadan önce toplum arasında tartışıldıktan sonra çıkması gerektiğini vurguladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *