ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kendi dinamikleri olan bir kentiz

Kendi dinamikleri olan bir kentiz
YAYINLAMA: 22 Temmuz 2022 / 18.34
GÜNCELLEME: 22 Temmuz 2022 / 18.34
Sungurlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkan ve üyelerinden oluşan heyet Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Koçer ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret etti. Koçer, Gaziantep Sanayi odası toplantı salonunda Sungurlu sanayici ve iş adamlarına kentin ekonomisi ve sanayisi hakkında bilgi verdi.

Çorum’un Sungurlu ilçesi ticaret ve sanayi odasından 46 sanayici Gaziantep Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Sungurlu sanayiciler, Organize Sanayi Bölgesi ve Örnek Sanayi Sitesinde incelemelerde bulundu. Sungurlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulkadir Şahiner, Gaziantep’i örnek kent kabul ederek, sanayisini incelemeye geldiklerini söyledi. Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, Gaziantep’in Anadolu’nun yarattığı katma değer, istihdam ve ihracatla bölgenin lider kent haline geldiğini belirtti.

Gaziantep kendi dinamikleri olan şehir

Sungurlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve üyelerden oluşan heyet saat 10:30’da Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret etti. Gaziantep Sanayi Odası toplantı salonunda Sungurlu sanayici ve işadamları ile bir araya gelen Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer ile Başkan Mehmet Özmen Gaziantep ekonomisi hakkında bilgi verdi. Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, “Gaziantep’in kendi dinamikleri olan kendi girişimci insanıyla Türkiye’deki sanayileşme modeli içerisinde kendine has özellikleriyle yer alan bir kent olduğunu belirterek, bu kentin insanı girişimcilik ve müteşebbislik ruhu ile kendi bölgesinde yarattığı katma değeri Türkiye’ye hatta uluslararası arenaya taşımaktadır” dedi.

Gaziantep marka şehri olma yolunda uğraş veriyor

“Gaziantep’te marka şehir kavramı ortaya attı. Şehirlerin kendine özgü bir takım yapıları var. Gaziantep’in, kurtuluş savaşındaki mücadele gücü, sanayileşmesi, mutfağının yine bir marka şehir olma yolunda ilerlediğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

120 ülkeye ihracat yapılıyor

Gaziantep’te 120 ülkeye ihracat yapıldığında kaydeden Koçer, küçük sanayi sitesinin Türkiye’nin en büyük sitelerinden olduğunu ve burada yaklaşık 4000 iş yerime atölyenin bulunduğunu ve büyük sanayi sitesinin alt yapısını oluşturduğunu vurguladı. Gaziantep’te montaj ve savunma sanayisine dönük üretim yapan firmalarla, makina yedek parça üretimi, boya, halı, tekstil, terlik, spor ayakkabısı, naylon ayakkabı üretimi yapıldığını söyleyen Koçer, 1009 65’te başlayan organize Sanayileşme sürece bugün dört organize Sanayi bölgesi ve toplam 24.000.000 metre karelik alan ve beş yüze yakın tesise devam ediyoruz. Bunun yanı sıra bu tesislerde yaklaşık 110.000 kişi istihdam ediliyor. Ki yaklaşık 1,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiriyoruz” dedi.

1990 yılından bu yana Türkiye’nin komşularıyla yaşadığı sorunların Gaziantep etkilediğini, 1991 körfez krizinden bu yana ise bölgede yaşanan sıkıntıların son savaşa devam ettiğini hatırlatan Koçer, son bir hafta içerisinde Irak’a uygulanan birleşmiş milletler ambargosunun kaldırılması ile Gaziantep iler ki günlerde sanayileşme ve üretim açısından Çok farklı konuma gelecek. Kaybettiklerimizi tekrar kazanmak istiyoruz diye konuştu.

Gaziantep’e örnek şehir belirlediler

Sungurlu ticaret ve Sanayi odası başkanı Abdulkadir Şahiner, Sungurlu’nun Çorum’un en büyük ilçesi olduğunu belirterek, “Sanayi ve işadamı olarak örnek seçtiğimiz Gaziantep’in Sanayi ve ticaretin incelemek için geldik. Organize Sanayi bölgesinde çeşitli incelemelerde bulunacağız. Sungurlu’da bugüne kadar tarım ve hayvancılık yaygındır. Son bir yıldan bu yana ise birinci organize Sanayi bölgesi faaliyete başladı. Geçen yıl altyapı çalışmalarına başladık. Sungurlu özellikle göç veren bir kent, bunları tekrar Sungurlu’ya çekmek için çalışma içerisine girdik. Amacımız Sungurluyu tarımın yanı sıra sanayi alanında da gelişmiş bir ilçe haline getirmek” dedi.

Gaziantep göç vermeyen şehir

Konuşmalardan sonra Koçer, Sungurlu sanayici ve işadamlarının sorularını yanıtladı. Koçer, bir soru üzerine, Gaziantep’in göç vermeyen, aksine güç alan bir kent olduğunu ve devlet yatırımının olmamasının özel sektör çıkışı yönlendirdiğini kaydetti. Gaziantep sanayisinin aramalı ürettiğini, bu nedenle krizlerden fazla etkilenmediğini, ancak kapasite düşürüldüğünü, vardiya azaltıldığını, işçilerin ücretsiz izne gönderildiğini bildirdi. Koçer, kriz döneminde 20 civarında fabrikada sıkıntı yaşandığını, hiçbir fabrikanın kapanmadığını belirterek, 100 civarında yeni fabrikanın açılmasının geciktiğini ve yatırımların aksadığını belirtti.

Mehmet Özmen de un ve bulgur üretim yönünden Gaziantep’in Türkiye’de önde gelen şeyler arasında olduğunu sözlerine ekledi. Sungurlulu Sanayi ve işadamları kentteki incelemelerini tamamladıktan sonra Şanlıurfa’ya geçti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *