ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kelleci ailesi bir asırdır katmercilik yapıyor

Kelleci ailesi bir asırdır katmercilik yapıyor
YAYINLAMA: 06 Ekim 2022 / 13.27
GÜNCELLEME: 06 Ekim 2022 / 13.27
Bir asırlık damak keyfi: Katmer

Mesleği Halep’te öğrenen büyük dedeler, Yemen harbinden dönerek baba mesleğini sürdüren dede, daha sonra oğlu ve şimdi de torunlar katmercilik yapıyor.

Babalarından katmer yapmanın inceliklerini öğrenen kelleci ailesi, çocuklarına da aynı işi öğretiyor. Kelleci kardeşler, katmer yapımının kendileri için meslek olmaktan çıkıp, görev haline geldiğini söylediler. Özenle hazırlanan Katmerler, fırında kızartıldıktan sonra müşterinin damak zevkine sunuluyor.

Erhan ve İbrahim Kelleci kardeşler, sırtımızda bir asırlık aile meslek yükünü taşıyoruz, bunu kaldıramazsak dedelerimizin kemikleri sızlar diyor. Sahan kayma, Barak Ovası’nın fıstığı, sade yağ ve kaliteli unu ile yapılan katmerim baklavanın hatası olduğunu söyleyen katmer fırın işletmecisi Erhan Kendirci, “Malzeme çok önemli, katmer yapımında kullanılan kayma Nizip’in Yüreğiniz köyüne ait olmasına dikkat ediyoruz. Bu köyün kaymağı Türkiye’nin en kaliteli kaymadır. Kat kat olur ve Katmerin lezzetine lezzet katar. Fıstığın ise özellikle barak Ovası’nda yetişen ağaç altı dediğimiz firik fıstığı olması gerekir. Yağ olarak baklava da olduğu gibi sade yağ kullanıyoruz. Bu yağı ise Şanlıurfa yöresinden gelir ve çok kalitelidir.10 olarak, yerli buğdayı tercih ediyoruz. Yerli buğday, gerek baklava gerekse kalkman için vazgeçilmez kalitededir” diye konuştu.

Tepsi katmer on yıldır yapılmıyor

Yaklaşık on yıldan bu yana düğün evlerine tepsiyle katmer yaptırılmadığını söyleyen Kelleci, “Çıraklık dönemimizde evlenen çiftlerin evine sabahları bir tepsi özel katmer yaptırılıp gönderilirdi. Bir tepsi de kız evine gönderilirdi. Kız evi bu katmeri komşulara dağıtılır, evlenen kızın komşulara ikram olarak sunulurdu. Yaklaşık on yıldan bu yana gelene kayboldu. Kız evine katmer gönderene son on yıl içerisinde hiç rastlamadım” diyerek, tepsi katmeri geleneğinin kaybolduğunu söyledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *