ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kazalarda ilk yardım hayat kurtarıyor!..

Kazalarda ilk yardım hayat kurtarıyor!..
YAYINLAMA: 06 Ocak 2021 / 13.42
GÜNCELLEME: 06 Ocak 2021 / 13.42
Birleşmiş Milletler Avrupa Komisyonu tarafından her yıl mayıs ayının ilk haftasının Trafik Haftası olarak kutlandığı belirtildi. Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde, Gaziantep Üniversitesi ve İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğiyle trafik personeline verilen “İlk yardım ve kurtarma” kursunun sertifika töreninde ‘İlkyardımın trafikteki önemi’ konulu bir de konferans düzenlendi.

Düzenlenen törende konuşan Emniyet Müdürü Ali Kalkan, amacın halk ve polisin ilk yardım konusunda bilinçlendirilmesi olduğunu söyledi. Kalkan, “Kazalarda ve kaza sonrasında halkın ve polisin neler yapması gerektiği konusunda bilinçlendirilmesi gerek. Kazaların ülkelere maliyeti 50 milyar doların üzerinde. Binlerce insan hayatını kaybediyor, bir o kadarı sakat kalıyor. Bu nedenle olası trafik kazalarına karşı halkın bilinçlendirilmesi lazım. Bu da eğitimden geçer” diye konuştu.

Eğitim çalışmalarını iki buçuk yıldan beri sürdürdüklerini söyleyen Kalkan konuşmasına şöyle devam etti: “Bölgelerdeki oranlara baktığımız zaman bunun semeresini görmekteyiz. Kazalarda geçen yıla göre yüzde 55 azalma var. Kask takma, ehliyeti olmayanı trafiğe çıkarmama gibi uygulamalar bunda etkili oldu. Ayrıca ilk yardım da çok önemli. Bu nedenle üç ay boyunca ilk yardım eğitimi verildi” şeklinde konuştu.

Daha sonra slayt eşliğinde, “İlk yardım ve kurtarma” konferansı verildi. Konferansta yetkililer “Kazalarda ölümlerin yüzde 10’u ilk 5 dakikada, yüzde 50’si ise ilk yarım saatte meydana gelmektedir. Kazaların önlenmesinde eğitim, mühendislik, yasal düzenlemeler ve ilk yardım gibi 4 önemli madde vardır. İlk yardımda alınacak kurallar tedbir, telekomünikasyon, triaj, tanı, transport ve tedavi olmak üzere 6 aşamada inceleniyor. Triaj, hasta ayırma anlamındadır. Birden fazla yaralanma olan yerlerde, hastaları ağırlıklarına göre ayırma anlamındadır” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *