ANASAYFA arrow right Dünya

Kazakistan’ın yeni başbakanı belli oldu: 'Vatandaşların taleplerini uygulayacağız'

Kazakistan’ın yeni başbakanı belli oldu: 'Vatandaşların taleplerini uygulayacağız'
YAYINLAMA: 11 Ocak 2022 / 15.13
GÜNCELLEME: 11 Ocak 2022 / 15.13
İsmailov, öncelikli görevinin ülkede makroekonomik istikrarı sağlamak ve enflasyonu düşürmek olduğunu belirterek, ‘Vatandaşların tüm yasal talepleri kayda alınacak ve uygulanacak’ dedi.

Kazakistan’da zam karşıtı protestoların ardından istifa eden hükümette yeni başbakan belirlendi. Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kazakistan Meclisi genel toplantısında, başbakanlık görevine Alihan İsmailov’un adaylığını sundu. İsmailov, tüm siyasi parti milletvekilleri tarafından "evet" oyu alarak ülkenin 12. Hükümet Başkanı oldu.

Daha önceki kabinede Başbakan Birinci Yardımcısı olarak görev yapan 50 yaşındaki İsmailov, 5 Ocak’ta eski Başbakan Askar Mamin başkanlığındaki hükümetin ülkede LPG fiyatlarına yapılan zamlara karşı başlatılan protestoların ardından istifa etmesiyle geçici olarak hükümet başkanlığını üstlenmişti.

İsmailov, oylamanın ardından başbakan olarak yaptığı ilk konuşmada, böyle bir zamanda kendisine güvenen Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’e ve milletvekillerine teşekkür etti.

Öncelikli görevinin ülkede makroekonomik istikrarı sağlamak ve enflasyonu düşürmek olduğunu belirten Smailov, “Vatandaşların tüm yasal talepleri kayda alınacak ve uygulanacak” dedi.

Kazakistan'da bazı bölgelerde kontrol noktaları ve stratejik tesislerin, büyük çoğunluğu Rus ordusundan oluşan KGAÖ barış güçlerinin kontrolünde olduğu belirtildi.

KGAÖ GÜÇLERİ ÇEKİLİYOR

Öte yandan Cumhurbaşkanı Tokayev, KGAÖ güçlerinin Kazakistan'daki görevinin tamamlandığını, geri çekilmenin 2 gün içinde başlayacağını açıkladı.

Kazakistan'da akaryakıt fiyatlarına yapılan büyük zam sonrası kitlesel protestolar patlak vermiş, grevler düzenlenmişti. Eylemlerin büyümesi, bazı kentlerde çatışmalar yaşanması sonrası Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, OHAL ilan etmiş ve Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'ne (KGAÖ) üye ülkelerin askerlerini ülkeye davet etmişti. Bunun üzerine aralarında Rusya'nın da olduğu ülkelerden askerler Kazakistan'da görevlendirilmişti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *