ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kayıtlı mükellefi bırakın kayıtsız olanla uğraşın

Kayıtlı mükellefi bırakın kayıtsız olanla uğraşın
YAYINLAMA: 03 Aralık 2021 / 14.34
GÜNCELLEME: 03 Aralık 2021 / 14.34
Vergi barışı için başvuru süresinin 15 Nisan’a kadar uzatılması istendi.

Vergi barışı kanunun altyapısının hazır olmadığı ve yürürlük tarihinden 17 gün sonra kullanılabildiği ifade edilirken, kanundan yararlanamayan mükellefin peşini bırakmayacağız açıklamalarının tedirginlik yarattığı açıklandı. Devletin önce kayıt dışıları kayıt altına alması gerektiği, Cumhuriyet kurulduğundan bu yana 21 kez vergi affı çıkarıldığı hatırlatılarak, her beş yılda bir vergi affı uygulanmasının yanlışlığına dikkat çekildi.

Önce kayıt dışılar, kayıt altına alınsın

Bayram Hamiş, Anayasaya bundan böyle vergi affı çıkarmaması için bir hüküm konulacağının ifade edildiğini belirterek, “Eski defterleri kapatıp yeni bir sayfa açacağız denildi. Yeni bir sayfanın açılması güzel, ama hemen arkasından vergi barışından faydalanmayan mükellefin peşini de bırakmayacağız denmesi, bizi ve vergi mükellefini tedirgin etmektedir. Vergisini veren mükellef, kayıtlı olduğu için her zaman devlete olan borcunu ödemiştir. Defterleri her zaman incelemeye açık olmuştur. Kanundan faydalanmayanların peşini bırakmayacağız diyen yetkililer, kayıt içinde olan mükellefin bırakında, kayıt dışı ile mücadele edin” diye çağrıda bulundu.

Kayıt dışıları haksız rekabet yaratıyor

Kayıtlı mükellefin vergisini ödediğini, çalıştırdığı işçinin vergi ve SSK primlerini yaptırdığını söyleyen Hamiş, aynı zamanda elde ettikleri imalat sonucu satışa arz edecekleri malın maliyeti belli iken, kayıt dışı çalışan, vergi mükellefi olamayan, yanında çalıştırdığı işçinin vergi ve SSK primlerini yatırmadan üretim yapanların ürün maliyeti, kayıt altında olana göre  çok düşük olacaktır. Kayıt altında olan imalatçı kayıt dışı imalatçı ile rekabet etme imkanı bulamıyor. Kayıt altındaki imalatçı her türlü vergisini verecek, imal ettiği malını da piyasada satacak müşteri bulamayacak, diğer yandan kayıt dışı imalatçı maliyeti düşük olduğundan piyasada her an müşteri bulma imkanına sahip olacak. Olmaz böyle şey” şeklinde konuştu.

Kanun 17 güne sıkıştırıldı

Vergi barışı kanunun çok önceden hazırlandığını, Maliye Bakanlığının uygulamaya geçmeden vergi dairelerinde altyapı hazırlaması gerekirken bunun aksatıldığını söyleyen Hamiş sözlerine şöyle devam etti:“Gördük ki bu altyapı hazırlanmamış, çünkü yasa uygulamaya başlar başlamaz paneller düzenleyerek kanun hakkında bilgiler verdik, görevimizi yaptık. Fakat ilgili vergi daireleri, bilgisayarlar hazır olmadığı için 13 Mart 2003 güne kadar işlem kabul etmedi. Program bilgisayarlara 14 Mart 2003’te yüklendi, sonra başvurular kabul edildi. Şimdi yetkililere soruyoruz, 14 Mart’tan sonra 17 gün gibi bir zaman kalıyor, bu 17 günde bir taraftan KDV beyannameleri, bir taraftan yıllık gelir vergisi beyannameleri, bir taraftan da vergi barışı kanunu ile ilgili dilekçeler verilecek. Peki bu kadar işin üstesinden ilgili vergi daireleri, nasıl kalkacak? Dolayısıyla maliye bakanlığı, bu kanunun uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye, bu kanunda belirlenen başvuru ve ilk taksit süresini bir aya kadar uzatmaya ve bu kanundan yararlanmak isteyen mükelleflere başvuru süresi tespit etmeye yetkilidir. Eğer yeni bir sayfanın açılması isteniyorsa ki istenmekte, o zaman sürenin 15 Nisan’a kadar uzatılmasını istiyoruz.”

Dört ana konuyu ilgilendiriyor

Kanunun, vergi mükellefine 1998-2001 yılları içinde geçmişe bir sünger çekmeyi ve temiz bir sayfa açmayı amaçladığını belirten Hamiş, “Kanunun esas amacını dört ana konuda toplamamız mümkün. 31 Ağustos 2002 tarihinden önce kesinleşmiş vergi borçları ile kesinleşmemiş vergi borçları, inceleme ve tarhiyat sahasında bulunan vergiler, gelir ve kurumlar vergisinde matrah artırımı ile işletmelerde mevcut olup kayıtlarda olmayan veya işletmede mevcut olmayan kayıtlarında mevcut olan makina, teçhizat, demirbaşlar ve emtialar için stok affını kapsıyor” dedi.

21 vergi affı çıkarıldı

Cumhuriyet kurulduğundan bu yana 21 kez vergi affı kanunu çıkarıldığını, yani ortalama her beş yılda bir vergi affı uygulandığına dikkat çeken Bayram Hamiş, “Odamız, 1990 yılında kuruldu. Odamız kurulduğundan bu yana bu ikinci vergi affıdır. Her defasında çıkarılan vergi affına oda olarak karşı çıkmışızdır. Çünkü vergisini süresinde ve zamanında ödeyen dürüst vergi mükelleflerine hiçbir faydası olmadığı gibi 2000 yılından bu yana bir de enflasyona karşı yenik düşmüşlerdir. Vergi barışı kanunundan faydalanmak isteyen ve vergi süresinde ve zamanında ödeyen vergi mükelleflerine bu %5 gibi bir indirimin yapılacağı mevcut. Halbuki bu %5 değil, %20 nispetinde bir indirim yapılması gerek. Uygulama bundan sonraki dönemler için de bir başlangıç olur “şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *