ANASAYFA arrow right Güncel

Kayıt dışılık, toplumda adalet duygusunu zedeliyor

Kayıt dışılık, toplumda adalet duygusunu zedeliyor
YAYINLAMA: 20 Ekim 2021 / 21.16
GÜNCELLEME: 20 Ekim 2021 / 21.16
Birliğin hizmet ve erişim kapasitesinin güçlendirilmesi yoluyla, kayıt dışı Suriyeli ve Türk esnaf ve sanatkâr işletmelerinin kayıt alına alınmasını destekleyecek GESOB BİLMER’in açılışı yapıldı…

TESK Genel Sekreter Yardımcısı Sinan Özkan, “Ülkemizde kayıt dışı istihdam oranı son 10 yılda yüzde 30-40 arasında yükseldi” tespitinde bulundu.

Açılışta konuşan ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, “Suriyeliler’in birçoğu kayıt dışı sektörlerde ve düşük ücretli işlerde çalışıyor. Bu da yerel ekonomi için bir baskı yaratıyor. Çünkü kayıt dışı; sosyal güvenceden yoksunluk, vergi ödememek ve aynı zamanda toplumda adalet duygusunun zedelenmesi demek. Bu projemizde kayıtlı istidama geçişi ve ülkemizde çalışan herkes için düzgün yollarla insana yakışır işlerin elde edilmesini sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu iş birliğinde "Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk Vatandaşları İçin İnsana Yakışır İşlerin Desteklenmesi Projesi" kapsamında ve Alman Kalkınma Bankası KfW tarafından finanse edilen BİLMER, GESOB binasında hizmet vermeye başladı.

Şu anda 3,7 milyon Suriyeli ülkemizde kalıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürü Sadettin Akyıl, “Şu anda 3,7 milyon Suriyeli ülkemizde kalıyor, ama Afganistan, Irak, Pakistan gibi diğer ülkelerle beraber 5 milyon yabancı var. Dolayısıyla geçim standartlarını düzenlemeleri gerekiyordu, bunun için de iş gücü piyasasına dahil olmaya başladılar. Ülke olarak, 2014 yılında 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu çıkardık. Yani ülkemizde bulunan yabancıların statülerini belirledik” şeklinde konuşma yaptı.

Devam eden projelerimizin toplam tutarı 1 milyar Euro’yu geçti

KfW Kalkınma Bankası Ülke Direktör Yardımcısı Melih Çadırcı, Türkiye’nin başta Suriyeli olmak üzere dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumunda bulunduğunu kaydetti. “Türkiye uzun zamandır bu konuda yorulmadan çalışıyor ve kaynak harcıyor. Almanya Federal Cumhuriyeti Türkiye’nin bu doğrultuda çabalarına Kalkınma Bankası ve diğer Alman kuruluşlarına sağladığı fonlarla gerçekleştirilen projeler vasıtasıyla katkıda bulunuyor. KfW olarak 2015 yılından bu yana Türkiye’deki mülteciler ve ev sahibi topluluklar için eğitim, sağlık ve sosyo-ekonomik sektörde gerçekleştirdiğimiz ve halihazırda devam eden projelerimizin toplam tutarı 1 milyar Euro’yu geçti. Bu projeler için sağlanan kaynaklar Almanya Federal Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından tamamen hibe olarak sağlandı. KfW olarak önümüzdeki dönemde de bu konudaki yeni kaynakların Türkiye’ye getirilmesi için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Ümit ediyoruz ki bu projeyle Gaziantep’te kayıtsız çalışan işletmelerin sayısı hızla azalacak. Başta Suriye olmak üzere yabancı uyruklu ve Türk vatandaşlarının kayıtlı istihdama geçişi artacak” değerlendirmesinde bulundu.

TESK Genel Sekreter Yardımcısı Sinan Özkan, “Suriyeli misafirlerimize birçok alanda yardım eli uzattığımız gibi ülkemizde olan uyum sürecinin daha sağlıklı bir biçimde sürdürebilmeleri için gerekli çalışmaları yapıyoruz ve yapılan çalışmalara da gerekli desteği sağlıyoruz. TESK bu alanda büyük projeler gerçekleştirmiş ve gerçekleştirmeye de devam edecek. Ülke olarak öncelikli yatırım alanımız en büyük servetimiz olan gençler ve yetişmiş insan gücü olmalı. Türkiye’nin gelecek vizyonunda belirlediği hedeflere ulaşabilmesinde en temel unsur insan kaynaklarına yapılacak yatırım olacak. Bu çerçevede Türkiye’nin küresel ölçekte rekabet edebilmesi için insan kaynağının eğitimi, insana yakışır iş imkanların yaratılmasında nitelikli bir mesleki ve teknik eğitim önemli rol oynayacak” açıklamasını yaptı. 

Kayıt dışı istihdam oranı, son 10 yılda yüzde 30-40 arasında yükseldi

Ülkemizin sosyal ve ekonomik yapısının karşılaştığı en temel sorunların başında kayıt dışı istihdam geldiğini ifade eden Özkan, “Kayıt dışı istihdam ülkelerin gelişmişlik düzeylerinde bağımsız olarak günümüzde sosyal ve ekonomik yapının en temel sorunlarından biri. Ülkemizde kayıt dışı istihdam oranı son 10 yılda yüzde 30-40 arasında yükseldi. Neredeyse istihdam oranın yarısına kadar yakın olduğunu göz önüne alınırsa bu durum kayıt dışı istihdamın Türkiye’nin sosyal, kültürel ve ekonomi yönden gelişmesinin önünde en büyük engel olarak durmaya devam etmesi anlamına geliyor. Programın kayıt dışı istihdama karşı mücadeleye yapacağı katkıya ve geçici koruma altındaki Suriyelilerle beraber kendi vatandaşlarımızın da insana yakışır istihdam şartlarına ulaşmalarına hizmet edeceğine inanıyorum. Bu konuda TESK olarak başta kamu kurumları olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmaya hazırı” ifadelerine yer verdi.

Kayıt dışı sadece Gaziantep değil, Türkiye’nin bir gerçeği

Kayıt dışının sadece Gaziantep’in değil, Türkiye’nin bir gerçeği olduğuna vurgu yapan Gaziantep Valisi Davut Gül, “Kayıt dışı üretimi birçok bölüme ayırabiliriz. Birincisi hiç kaydı olmayanlar. Yani maliye, belediyeye hiçbir yerde kaydı yok. İkincisi maliyeye kaydı var ancak belediye kaydı yok. Üçüncüsü maliye ve belediyeye kaydı var fakat çalıştırdığı kişilerin hepsi sigortasız. Dördüncüsü de maliye ve belediyeye kaydı var, sigortalı eleman çalıştırıyor lakin aldığı ve sattığı ürünler kayıt altında değil. Bunların hepsi kendi içerisinde birer sorun ve hepsi haksız rekabet. Gerek SGK gerek belediye gerekse asayiş boyutuyla takip etmek lazım. Gaziantep’te SGK’nın denetimleri başladı. Özellikle kayıt dışı işçi çalıştıranlarla ilgili ciddi bir kontrol yapılıyor” diye konuştu.

12 bin 300 kursiyerin yüzde 60’ını istihdama kazandırdık

GESOB Başkanı Ömer Küsbeoğlu, “Son 12 yılda 560 proje gerçekleştirdik ve 12 bin 300 kursiyerimiz oldu, bu kursiyerlerin yüzde 60’ını istihdama kazandırdık. Amacımız herhangi bir projeden kaynak sağlamak değil, projeyi başarıyla bitirmek. Onun için projelerimizin tümünde eksilen bütçeyi bütçemizden karşılayarak eksiği tamamlıyoruz. Projeyle Suriyeli ve Türk vatandaşlarımızın kayıt dışı çalışan yerlerde çalışmalarımı yaparak projemizin 12 aylık süresinde başarıyla tamamlamış olacağız” dedi.

Suriyeliler’in en fazla yaşadığı kent Gaziantep

Suriyeliler’in en fazla yaşadığı kentin Gaziantep olduğunu anlatan Küsbeoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bu projenin de çok başarılı olacağına inanıyoruz. İlk etapta burada 255 kursiyerimiz olacak. Bunların 6 aylık çalışmalarında SGK ve maaş ücretlerinin yüzde 50’sini ILO karşılayacak. Kursiyerler işin hem pratiğini hem de teorisini öğrenecekler. İşverenler sadece asgari ücretin yüzde 50’sini ödeyecek. Gezici aracımız da 12 ay boyunca Gaziantep’i tarayacak. Kayıt dışı çalışanların oda ve sicil kaydı ücretlerini de ILO karşılıyor.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *