ANASAYFA arrow right Ekonomi

Kayıt dışı, işsizlik ve zorunlu yaşam harcamaları arttı

Kayıt dışı, işsizlik ve zorunlu yaşam harcamaları arttı
YAYINLAMA: 08 Ocak 2021 / 20.43
GÜNCELLEME: 08 Ocak 2021 / 20.50
DİSK Gaziantep Eski Bölge Temsilcisi ve 5.Dönem CHP Şahinbey Belediye Meclis Üyesi Nihat Bencan: “Bir yılda gıda harcamaları yüzde 20,61, kira yüzde 9,59, ısınma yüzde 30, elektrik ve su yüzde 30, ulaştırma yüzde 21,12 arttı””

Açıklanan enflasyonun çarşıya-pazara uymadığı tespitini yapan Bencan, vatandaşın yüzde 30 daha da fakirleştiğini söyledi. “Gaziantep’in yoğun göç alması ve misafir diye adlandırdığımız yabancı uyruklu insanlar, kent nüfusunu kontrolsüz bir şekilde yükseltti. Bunun sonucunda hormonlu bir kent büyümesi ortaya çıktı. Bununla birlikte ilimizde hem kayıt dışı çalışanlar, hem işsizlik, hem de zorunlu yaşam harcamalarında ciddi bir artış yaşandı” dedi.

Emekli maaşlarına değinen Bencan, “Her ne kadar ülke gündeminde faklı konuşmalar olsa da yaklaşık 25 milyon çalışanı, emekliyi birebir ilgilendiren ve 2021 yılında uygulanacak asgari ücret, memur maaş ve emeklilerin alacakları zamlar nihayet belli oldu. Yeni asgari ücret 2 bin 825 lira 90 kuruş oldu. Günlük 16.66 lira zam yapıldı. Yani günlük 3 simit, 3 çay fazla alabiliriz artık. Bu ücretlerin gerçekçi hakkaniyetli bir artış olup olmadığına bakarsak; asgari ücretle çalışan emekçilerin ve bunun yanında emeklilerin almış oldukları maaşlarını gıda harcamaları, kira, ısınma, elektrik, su ve ulaşım gibi temel ihtiyaçlarına harcadığı biliniyor” değerlendirmesinde bulundu.

Bencan, “Bir yılda gıda harcamaları yüzde 20,61, kira yüzde 9,59, ısınma yüzde 30, elektrik ve su yüzde 30, ulaştırma yüzde 21,12 gibi, sadece temel çeşitli mal ve hizmetler gurubuna gelen ortalama fiyat artışları yüzde 28,12 oldu. Bu zamlar devletin resmi kurumu TÜİK’in belirlemiş olduğu resmi rakamlar olarak açıklanmıştı. Pazaryerindeki, market ve bakkallardakilerle daha farklı ama bizi yönetenler hesabı böyle yapma işlerine geliyor ne yapalım hesap böyle işliyor” ifadelerini kullandı.

DİSK Gaziantep Eski Bölge Temsilcisi ve 5.Dönem CHP Şahinbey Belediye Meclis Üyesi, konuşmasını şöyle bitirdi: “Birçok sivil toplum örgütü, sendika, dernekler, siyasetçiler, partiler açıklamalar yapıyor ve açıklanan rakamları eleştiriliyorlar. Sorun şu; enflasyon rakamları ile dar gelirlinin yapmış olduğu harcamalar arasındaki fark, eğer asgari ücret, memur maaşı ,emekli maaşları zam hesaplanmasında temel kriterler, temel ihtiyaçlar olan gıda harcamaları, ısınma, elektrik, su, kira, ulaşım, sağlık, eğitim, telefon, gibi almış oldukları maaşlarının tamamını bu harcama guruplarına ayıran dar gelirlilerinin ücret artışlarını, bu harcamalar üzerinden değerlendirme üzerinden yapılması önemli bir sorunu gidererek yıl sonu itibarı ile dar gelirlinin yaşam standarttı en azından daha az etkilenerek hakkaniyetli bir ücret zammı olacağı kanısındayım.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *