ANASAYFA arrow right Güncel

Kayıt dışı ile mücadele ilk hedefimiz olacak

Kayıt dışı ile mücadele ilk hedefimiz olacak
YAYINLAMA: 11 Mayıs 2022 / 21.13
GÜNCELLEME: 11 Mayıs 2022 / 21.59
Gaziantep Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Olağan Genel Kurulu yapıldı. Başkanlık için mevcut Ömer Küsbeoğlu ile Gaziantep Servisçiler Odası Başkanı İsmet Özcan yarıştı.

Gaziantep Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Olağan Genel Kurulu üyelerin yoğun katılımı ile yapıldı. Kullanılan oyların 280’ini alan Gaziantep Servisçiler Odası Başkanı İsmet Özcan, GESOB’un yeni başkanı olurken, Küsbeoğlu ise 237 oy aldı ve GESOB başkanlığı 20 yıl aradan sonra değişmiş oldu.

Esnafın en büyük sorununun kayıt dışı olduğuna dikkat çeken Özcan, kent genelinde bulunan 100 bin esnafın 40 bininin kayıtlı, 60 bininin ise kayıt dışı olduğunun altını çizdi. Kayıt dışılığın hem devlete hem birliğe hem de esnafa büyük zarar verdiğini belirten Özcan, “Eğer yetki verirseniz kayıt dışı ile mücadele ilk hedefimiz olacak. Sokak sokak, cadde cadde dolaşıp kayıt altına alacağız ve haksız rekabete son vereceğiz” dedi.

Birliğimize ya bir otel ya da
misafirhane kazandıracağız

Mevcut birlik binasının yetersiz olduğunu kaydeden Özcan, “Türkiye genelinde birlik ile odalar beraber. Odalar, kira vermiyorlar, kendi binalarında oturuyorlar. Vatandaş birliğe geldiğinde çekip gitmiyor odaya geliyor. Ayrıca birlik binasında çok büyük bir trafik sorunu var. Gelen esnaf için çok büyük sıkıntı oluyor. Biz dijitalleşeceğiz. E-imza ile gelmenize gerek kalmayacak, esnafı yormayacağız ve bu trafiğe sokmayacağız. Gaziantep’te de birliğimize ya bir otel ya da misafirhane kazandıracağız. Bunu da üyelerimize indirimli olarak sunacağız” açıklamasını yaptı.

Odalarımıza maddi ve manevi desteği
vererek her zaman yanlarında olacağız

Başkan adayı Özcan, hiçbir odanın kendisini gariban hissetmeyeceğini, ne gerekiyorsa birlik olarak yapacaklarını ve daha iyi şartlarda odalara hizmet sunacaklarını ifade etti. Tüm odalarımız maddi ve manevi desteği vererek her zaman yanlarında olacağımıza söz veriyorum. Ayrıca GESOB Yönetim Kurulu Üyelerini seçimden seçime tanıyoruz. Yönetim ayrımı yapmayacağız. Ramazan’da oda başkanı, yönetim kurulu üyeleri, denetim kurulu üyeleri, disiplin kurulu üyeleri ile ailece iftar yapacağız” dedi.

Maddi durumu olmayan oda sayısının 35 olduğunu açıklayan Özcan, “Bu odalarımız genel kurul yapmakta zorlanıyorlar. Belediyelerin birçok sosyal tesisi var. Birlik olarak belediyeler ile görüşüp genel kurulları sosyal tesislerde yapacak, masraflarını karşılayacağız. Servisçiler Odası olarak Büyükşehir Belediyesi görüştük ve TOKİ’nin yaptığı yerden konut sözünü aldık. Kooperatif kurduk, üyelerimize kar etmeden maliyetine konut yapacağız. Aynı projeyi hepinize yapacağız. Bunu yapmazsak gelin hesabını sorun” ifadelerine yer verdi.

GESOB Başkan adayı Gaziantep Servisçiler Odası Başkanı İsmet Özcan, konuşmasını şöyle bitirdi: “GESOB, 40 bin üyesi ile çok güçlü bir birlik. Protokolde en öndeyiz. Fakat Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Bakan geldiğinde ne bizi biliyor ne birliğimize geliyor ne de davet eden var. Bu esnaf memleketin çilesini çekiyor. Öyle işler yapacağız ki Bakan da Cumhurbaşkanı Yardımcısı da GSO veya GTO’ya gittikten sonra veya gitmeden önce birliğimize de mutlaka gelecek.”

GESOB Başkanı Ömer Küsbeoğlu, 39 bin 666 üyelerinin ve 41 bin iş yerinin bulunduğunu sözlerine ekledi. “Gaziantep’e gelen bürokratların tamamına kayıt dışını soruyorum. Maliye’ye 15 gün içerisinde oda kaydı şartını koyun diyoruz. Perakende satış yapandan 15 gün içerisinde yazar kasa belgesini istiyorsunuz, o da yazar kasa belgesini alabilmesi için oda kaydını yaptırıyorsa geriye kalan esnaftan niye istemiyorsunuz. İstemediklerinde ne oluyor? Kayıt yapılıyor, Maliye ile Ticaret bakanlığı arasında bir programa düşüyor. Ne zaman oradan gelip oda kaydı ve sicil kaydını yaptırıyorsa bir tane eksiliyor. Ticaret ve sanayi odasına gitmesi gereken var, birliğe ve odalara gitmesi gerekenler üyeler var. Yani kayıt dışı çalışan sayısı 26 bin. Odalara tutanak tutup gönderin ve karışmayın diyoruz. Disiplin Kurulu, tutanağı geldiğinde gerekli işlemleri yapıyor” diye konuştu.

Pandemi nedeniyle Torba Yasası’nın çıkmasının geciktiğini kaydeden Küsbeoğlu, “Torba Yasasında silah ruhsatından iş yeri açma, perakende satışları kanununa kadar her şey var. Örneğin; bir sokakta 3 berber veya fırın olmayacak.  Durumu iyi olmayan odalarımıza gücümüzün yettiği kadar yardım ettik ve yapmaya devam ediyoruz. Yapacak işlerimiz çok. Odalarımıza gereken desteği vereceğiz. Bundan sonra birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz” açıklamasında bulundu. Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *