ANASAYFA arrow right Ekonomi

Katar ve Lübnan’a 20 bin küçükbaş hayvan ihraç edilecek

Katar ve Lübnan’a 20 bin küçükbaş hayvan ihraç edilecek
YAYINLAMA: 25 Mart 2021 / 21.08
GÜNCELLEME: 25 Mart 2021 / 21.29
Pandemi nedeniyle küçükbaş besi hayvanlarının kesiminde sıkıntı yaşayan üreticiler, çareyi yurt dışında buldu. Tarım ve Orman Bakanlığı, Gaziantep’teki bazı firmaların Katar ve Lübnan’a 20 bin küçükbaş hayvan ihracatı yapmasına izin verdi. İlk etapta 2 bin küçükbaş hayvan Katar’a gönderildi

Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, “Pandemi nedeniyle küçükbaş besi hayvanların kesimine talep yoktu. Dolayısıyla ihracat kapısının açılması üreticileri sevindirdi, umutlandırdı” dedi. 

İhracat izni üreticileri umutlandırdı

20 bin küçükbaş hayvanın en geç 2 ay içerisinde teslim edileceğini kaydeden Türkman, geçen yıl ülke genelinde yapılan 130 bin hayvan ihracatının yüzde 90’ını Gaziantep’in gerçekleştiğini söyledi. “Şehrimizdeki hayvan sayısı her geçen gün artıyor. Bu konuda Türkiye genelinde 33’üncü sırada yer alan kentimiz 29’uncu sıraya yerleşti. Son 2-3 aydan beri küçükbaş hayvanların kesilmesi konusunda bir durağanlık var. Yurt dışına hayvan ihracatı izni bölgedeki üreticiler umutlandırdı, az da biraz nefes almış olacaklar” açıklamasını yaptı.

Üreticiler, süt fiyatından memnun         

Başkan Türkman, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın küçükbaş hayvancılığa destek verdiğini söylerken, “Büyükbaş hayvancılık ile uğraşanlar maliyetlerin artmasıyla birlikte küçükbaş hayvancılık sektörüne yönelmesi, kentimizde yapılan projeler ve desteklemeler sayesinde küçükbaş hayvan sayımızda artış yaşandı. Ayrıca birlik olarak sütün kalitesine göre kilosunu 4,50 kuruş ile 4,80 kuruş arasında alıyoruz. Üreticinin ürününün değerinde satılması için yola çıkmıştık. İki yıl kilogramı 1,50 kuruş olan süt şu anda 4,80 kuruşa çıktı. Üretici para kazanınca daha çok üretmeye başladı. Üreticiler de sütün fiyatından çok memnun” değerlendirmesinde bulundu.

Meraları ıslah edersek, girdi maliyetlerini düşürürüz

Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, yem fiyatlarının yüksek olmasını eleştirirken, konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü: “Yem fiyatları üreticilerin belini bükerken, fiyatları düşürmek için mera hayvancılığını geliştirmemiz ve ıslah etmemiz lazım. Bu anlamda Şahinbey Belediyesi bölgede meraları gübreledi. Ülke olarak küçükbaş hayvan sayımızı artırıp meralarımızı da ıslah edersek girdi maliyetlerini düşürmüş oluruz.” Hüseyin Karataş

 

https://bututtu.com/

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *