ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Kartalkaya Barajı’nda su seviyesi çok düşük

Kartalkaya Barajı’nda su seviyesi çok düşük
YAYINLAMA: 10 Ekim 2022 / 13.08
GÜNCELLEME: 10 Ekim 2022 / 13.08
Pazarcık Ovası’nın sulanması devam ettiği takdirde 20 bir gün sonra barajda su kalmayacak. Sulamanın 15 Eylül‘de durdurulması için çalışmalara başladı.

Şehrimizin susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya kalması söz konusu. Kartalkaya barajında su seviyesi çok düşük. Barajda hala 43 milyon metreküp su bulunuyor. Bunun günde 1 milyon metreküpü sulamada kullanılıyor. 121.000 metreküp su da Gaziantep’e veriliyor. Sulama işi aynı tempoda devam ettiği takdirde 20 bir gün sonra Kartalkaya Barajı’nda bir damla su kalmayacak. Dolayısıyla da şehre su verilemeyecek.

Kartalkaya’dan şehrimize su nakleden boru hatlarını ve pompaları kontrole giren belediye başkanı Ahmet Turan Ertuğ barajdaki su seviyesinde tespit etti. Kahramanmaraş’taki bölge müdürlüğü ile yaptığı görüşmelerde durumu bütün açıklığıyla gözler önüne sererek Gaziantep’in susuz kalmaması için önlemler alınmasını istedi. Günde 2 milyon metreküp suyun barajdan çekilmesi halinde meydana çıkacak olan kötü tablonun düzeltilmesi için Pazarcık Ovası’nda pamuk ve pirinç tarlalarının sulanmasının 15 Eylül’den sonra durdurulması gerektiğini vurguladı. Kahramanmaraş’taki diğer ilgililerle yapılan görüşmelerde sulamada kullanılan su miktarının düşürülmesi için anlaşmaya varıldı. Arazi sulanmasında kullanılan suyun bir program dahilinde azaltılması yoluna gidilecek.

Arazinin sulanmasında kullanılan suyun azaltılması ve tamamen kesilmesi halinde şehrimize yedi ay daha Kartalkaya barajından su verilebilecek. Bu süre içinde düşecek yağışlar da barajdaki su seviyesini yükselterek normale dönecek.

Şehrimizin susuz kalmaması için su nakleden borular ve pompa istasyonlarını düzenli çalışmasını temin için yoğun bir çaba harcanırken bu çıktı. Gelecek sayılarımızda da Kartalkaya sulama tesisleri pompaların sorunları ile ilgili incelemelerimizi vereceğiz.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *