ANASAYFA arrow right Teknoloji

Karne hediyeleri gözleri kurutmasın

Karne hediyeleri gözleri kurutmasın
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.03
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.03
akıllı telefon başında göz kırpmadan saatler geçiren çocuklarda göz kuruluğu oluşabileceğini vurguladı.
İlk ve ortaöğretim öğrencileri 13 Haziran'da karne alacak. Ege Üniversitesi Göz Nakli Sorumlusu ve Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Sait Eğrilmez, çocuklarına akıllı telefon, tablet ve dizüstü bilgisayar alma sözü veren anne-babaları gözlerde oluşabilecek sağlık sorunlarına karşı uyardı. "Karne hediyeleri gözleri kurutmasın" diyerek tablet, bilgisayar, akıllı telefon başında göz kırpmadan saatler geçiren çocuklarda göz kuruluğu oluşabileceğini vurguladı.
Ege Üniversitesi Göz Nakli Sorumlusu ve Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Sait Eğrilmez, tablete, bilgisayara, akıllı telefona bakarken günde 10 bin kez kırpılan gözün 4 bin kez kırpıldığını, bunun gözü kuruttuğunu, gözde yanma, batma, kızarma oluştuğunu belirtti. Bu tür cihazlar kullanılırken 45 dakikada bir 10 dakika mola verilmesini, 20 dakikada bir uzağa bakılmasını önerdi. Birçok kişinin kuru göz belirtilerini alerjilerle, iklim koşullarıyla ya da basitçe göz zorlanmasıyla açıkladığını ancak bunun doğru olmadığını belirten Prof. Dr. Eğrilmez, kitap okuma, bilgisayar kullanma gibi aktivitelerde kuru göz hastalarının 3-5 kat fazla problem yaşadığını ifade etti.

Bol bol su için
Prof. Dr. Eğrilmez, bilgisayar kullanırken monitörün göz seviyesinin biraz altında olması gerektiğini vurgulayarak, "Bilgisayarın monitörüne bakarken göz kapaklarımız hafif aşağıda olmalı. Monitör yukarda kaldığında göz kapakları açılıyor ve kuruluk artıyor. Göz kapağı aralığı dar kalmalı. Monitörler aşağı, LCD'ler göz seviyesinde durmalı. Göz kuruluğu olanlar bol su içmeli. Klima doğrudan yüze vurmamalı, klimalı ortam sık sık pencere açılıp havalandırılmalı" dedi.
Prof. Dr. Eğrilmez, göz kurutan nedenlerin yanı sıra gözyaşının da eksik olabileceğine dikkat çekerek, "Bilgisayar kullanımının giderek artması, kapalı ortamlarda uzun süre çalışma, kontakt lens kullanımı gibi faktörlerin artmasıyla beraber göz kuruluğu günümüzde genç yaşlarda bile görülebiliyor. Kirpiklerinin dipleri kırmızı olanlar, sürekli gözleri kaşınanlar, ovaladıkça kirpikleri dökülen kişilerin gözyaşları çabuk buharlaşıyor. Bu kişilerin hem gözyaşlarını yerine koymaları hem de tedavi olmaları lazım. Gözyaşının üstü yağ tabakası ile örtülüdür. Bu yağı kirpik diplerindeki küçük yağ bezleri yapar. Bu kişilerin 'gözyaşımdaki yağ tabakasını üreten bölümde bir arıza mı var' diye baktırmaları lazım. Eczanelerde satılan yapay gözyaşıyla da sorun çözülebilir ancak gerçek gözyaşı ile yapay gözyaşı arasındaki fark anne sütü ve formül mama gibidir. Doğal gözyaşımızı koruyalım. Göz kırpmayı unutmayalım” dedi.
Hamsi, göz kuruluğunun ilacı
Prof. Dr. Eğrilmez, balığın özellikle hamsinin göz kuruluğuna çok iyi geldiğini belirterek, haftada üç kez tüketilmesini önerdi. Eğrilmez, "Bir insan gözünü açıp kapattığında 'benim göz kapağım varmış' diye hissetmeye başlarsa bu normal değildir, kuruluk belirtisidir. Sanayide çalışan bir hastam göz kuruluğunu anlatırken 'gözüm yağsız rulman gibi' demişti. Bundan daha güzel bir tanım olamaz. Kuru göz yaşam kalitemizi düşürür ama bu kader değildir. Yaz sezonunda balık yemeyi unutmayalım. Hamsi kuru göz için çok değerli bir ilaç. Beyaz etli daha iri ve daha pahalı balıklar hamsi kadar Omega 3 içermiyor" dedi.
Gözünüzü test edin
Göz kuruluğunun sebebinin ancak göz doktoruna başvurarak anlaşılabileceğini ifade eden Prof. Dr. Sait Eğrilmez “Kuru göz teşhisinde birkaç dakikada uygulanabilen Kuru Göz Testi (OSDI Testi) uygulanıyor. Kuru göz olasılığını hesaplayan teste http://www.kurugoz.com adresinden ulaşmak mümkün. Kuru Göz Testini (OSDI Testi) cevaplayıp yazdırarak doktorunuza gösterebilirsiniz. Bu testin sonuçları göz kuruluğu teşhisinde doktorunuza yardımcı olacaktır” diye konuştu.Arzu Bulut




Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *