ANASAYFA arrow right Yaşam

Karkamış Antik Kenti’nde Anadolu’nun “ilk kadın yöneticileri”nin izine ulaşıldı

Karkamış Antik Kenti’nde Anadolu’nun “ilk kadın yöneticileri”nin izine ulaşıldı
YAYINLAMA: 20 Eylül 2020 / 19.51
GÜNCELLEME: 21 Eylül 2020 / 14.43
Bolonya Üniversitesi, İtalyan Dışişleri Bakanlığı ve Sanko Holding tarafından finanse edilen Karkamış Antik Kenti kazılarının 9. Dönemi önemli buluntularla noktalandı

Karkamış Antik Kenti kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Nicolo Marchetti, Akropolün eteğinde imparatorluk yönetiminin yer aldığı küçük saray binasında ise M.Ö. 1250'ye tarihlenen yöneticilere ait mühürlere rastlandığını açıkladı. “Aynı alandaki başka bir binada ise M.Ö. 1150'ye tarihlenen mühürlerdeki hiyeroglif yazılarda iki üst düzey yöneticinin kadınlar olduğu anlaşılıyor. Bu buluntu, yâni o dönemde kadın yönetici olması eski Anadolu için pek nadir bir olay. Hatta, mevcut yapılan kazılar içerisinde bir ilktir” diye açıklamada bulundu.

3,5 ton ağırlığında kral steli bulundu

Karkamış bölgesinde Yunus yerleşim alanında bulunan mezarlıkta MÖ 700 yılına tarihlenen üzeri boyanmış çeşitli mezar taşları ve üzeri motiflerle işlenmiş çömleklere rastlandığını ifade eden Marchetti, “3,5 ton ağırlığındaki kireç taşından yapılmış, üzerinde Luwi dilinde "bilinen krala" yazısı bulunan üst düzey yönetici mezar steli ise 2019 yılında ziyarete açılan Arkeopark alanına taşındı. Bu steli Karkamış arkeopark alanında görmek mümkün” diye konuştu.

Sanko Holding finansal destek veriyor

Karkamış'ta sürdürülen, Bolonya, İstanbul ve Gaziantep Üniversiteleri tarafından desteklenen 9. Türk-İtalyan kazı dönemi tamamlandı. 2020 kazıları geçtiğimiz Temmuz ayında her dönem olduğu gibi Nicolo Marchetti başkanlığında başlamıştı. Karkamış kazısı ve araştırma giderleri finansal olarak Bolonya Üniversitesi, İtalyan Dışişleri Bakanlığı ve Sanko Holding tarafından karşılanıyor. Kazıyı, Marchetti'nin yanısıra İstanbul Üniversitesi’nden Kazı Başkan Yardımcısı Hasan Peker ve bilimsel bölümünü ise Gaziantep Üniversitesinden Mustafa Özakça yönetiyor.

Olağanüstü buluntular var

9. Dönem kazıları, pandemi dönemine rastlaması nedeniyle kısıtlı şartlar altında yapıldı. Kazı sırasında uluslararası sağlık kuralları gözetilerek daha dar bölgede çalışıldı. Bütün olumsuz koşullara rağmen olağanüstü buluntular elde edildi. Akropol'de bulunan M.Ö. 1300'den kalan Hitit Sarayı kazılmaya devam edildi. (Akropol, bir tepenin üzerinde bulunan saraya verilen isim. Gaziantep kalesini düşünün, kale akropol, etekleri ise aşağı kısımda bulunan şehir.)

Akropoldeki sarayın içerisinde M.Ö. 3000 yılına tarihlenen tabakalara rastlandığını açıklayan Prof. Nicolo Marchetti, “Suriye'deki Ebla kentinde bulunan tabletlerde M.Ö. 3000 yılında "Karkamış" isminden bahsedilen yazılara rastlanmıştı. Akropolün eteğinde imparatorluk yönetiminin yeraldığı küçük saray binasında ise M.Ö. 1250'ye tarihlenen yöneticilere ait mühürler ve merkezi yönetim binasına ulaştık” dedi. Leyla Adın

 1 (1) 
Marchetti, 3,5 ton ağırlığındaki kireç taşından yapılmış, üzerinde Luwi
dilinde "bilinen krala" yazısı bulunan üst düzey yönetici mezar steli ile.

 

23
Bir binada M.Ö. 1150'ye tarihlenen mühürlerdeki hiyeroglif yazılarda
iki üst düzey yöneticinin kadınlar olduğu anlaşılıyor

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *