ANASAYFA arrow right Sağlık

Karantina Türkiye'nin havasını temizledi

Karantina Türkiye'nin havasını temizledi
YAYINLAMA: 22 Nisan 2020 / 18.26
GÜNCELLEME: 22 Nisan 2020 / 18.26
Temiz Hava Hakkı Platformu Koordinatörü Buket Atlı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 29 büyükşehirde hava kirliliğinin azaldığı yönündeki verilerini ve koronavirüsle hava kirliliğinin ilişkisini bianet'e değerlendirdi.

Türkiye'nin 29 büyükşehrinde yeni tip koronavirüs (covid-19) salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında vatandaşların evde kalması, araç kullanımını büyük oranda düşürürken partikül madde (PM10) hava kirliliği yüzde 32 azaldı.

AA’nın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile belediyelerin hava kalitesi ölçüm istasyonları verilerinden derlediği habere göre, hava kirliliğinin en az değiştiği şehirler İzmir, Muğla ve Tekirdağ oldu. 3 büyükşehirde hava kirliliği sadece yüzde 3 geriledi.

Türkiye'nin en kalabalık şehri olan megakent İstanbul'da ise hava kirliliği 16 Mart tarihinden sonra yüzde 11 azaldı. Nüfus olarak en kalabalık büyükşehirlerde hava kirliliği başkent Ankara'da yüzde 27, Bursa'da yüzde 37, Antalya'da yüzde 28 ve Adana'da yüzde 46 azalarak kayıtlara geçti.

Verilere ilişkin ayrıntıları bianet'e değerlendiren Temiz Hava Hakkı Platformu Koordinatörü Buket Atlı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan verilerde kirliliğin sanayi, ısınma ve trafik kaynaklı olduğu bilgisine yer verilmediğini belirterek şunları söylüyor:

Hava kirliliğine ilişkin son verilere göre, ülkedeki büyükşehirlerde en fazla hava kirliliği azalması Kahramanmaraş'ta yaşandı. Maraş'ı sırasıyla Urfa, Hatay, Van, Erzurum ve Eskişehir takip etti. 16 Mart'tan sonra hava kirliliği Maraş'ta yüzde 60, Urfa'da 58, Hatay'ta yüzde 55, Van'da yüzde 53 ve Erzurum ile Eskişehir'de yüzde 51 azaldı.

Maraş, Temiz Hava Hakkı Platformu’nun 2018’de hazırladığı Kara Rapor’da hava kirliliği en fazla olan illerden biriydi. Son gelişmeleri sevindirici” olarak niteleyen Buket Atlı, şunları söylüyor:

“Maraş'taki etkinin sadece koronavirüs kaynaklı olduğunu düşünmüyoruz. Bölgede biri 33 diğeri 15 yıldır faaliyette olan iki adet termik santral bulunuyor. Daha önce yapılan çalışmalarda uzay verilere yansıyacak kadar büyük bir CO2 kirliliğine neden olan Afşin A ve B Termik Santrali'nin de 1 Ocak'tan beri kapalı olmasının etkisini de atlamamak gerek.”

Öte yandan, Afşin ilçesinde toplam 1800 Megawatt (MW) 3. bir kömürlü termik santral yapılması planlanıyor. Projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu 31 Mart itibariyle onaylandı. Atlı, proje gerçekleştiği takdirde 40 yıl içinde 33 bin kişinin hava kirliliği nedeniyle erken ölümüne sebep olacağının tahmin edildiğini aktarıyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *