ANASAYFA arrow right Güncel

Kapalı kapılar arkasında süreç yürütülmesini kabul etmiyoruz

Kapalı kapılar arkasında süreç yürütülmesini kabul etmiyoruz
YAYINLAMA: 08 Aralık 2021 / 21.24
GÜNCELLEME: 08 Aralık 2021 / 21.24
Meslek Kanunu’nun eğitim paydaşlarıyla paylaşılmamasını anlamış değiliz.

Türk Eğitim Sen Gaziantep Şubesi üyeleri, Yeşilsu’da gerçekleştirilen basın açıklamasında, çeşitli sloganlar atarak, kanunun bir an önce çıkarılmasını istedi. Şube Başkanı Bekir Avan, “Hazırlıkları tamamlandığı söylenen Meslek Kanunu’nun eğitimin paydaşlarıyla henüz paylaşılmamış olmasını da anlayabilmiş değiliz. Kapalı kapılar arkasında süreç yürütülmesini kabul etmiyoruz. Meslek Kanunu’nun bir an önce paydaşlar ve kamuoyu ile paylaşılması noktasında bakanlıktan bir an önce adım atılmasını bekliyoruz” dedi.

Türk Eğitim Sen ülke genelinde eş zamanlı olarak, ekonomik kayıpların giderilmesi ve Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun bir an önce çıkması için basın açıklaması yaptı.

Meslek kanunu TBMM gündemine getirilmeli ve derhal yasalaşmalı                                                                                                                                                                                       

Söz verildiği halde üç yılı aşkındır Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili somut bir adım atılmamış olmasının kabul edilemeyeceğini vurgulayan Avan, “Bu konuda daha fazla gecikme yaşatılmamalı ve 2022 bütçe görüşmelerinin tamamlanmasıyla birlikte meslek kanunu TBMM gündemine getirilmeli ve derhal yasalaşmalı. Bu konuda TBMM’deki tüm partilerin katkısını beklediğimizi ifade ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Öğretmenlerimiz öğretmen odalarında bölük pörçük edilmemeli

Başkan Avan, “Halen öğretmenler kadrolu, sözleşmeli, ücretli olarak üç modelle istihdam ediliyor. Aynı işi yapan öğretmenlerin farklı statüde istihdamı hem eğitimimize vurulan bir darbedir hem de öğretmenlik mesleğinin geleceğini zedeleniyor. Bu noktada eğitim-öğretim hizmetlerinde tek istihdam modeli kadrolu öğretmen olmalı, öğretmenlerimiz öğretmen odalarında bölük pörçük edilmemeli. Öğretmen atamaları KPSS puan üstünlüğüne göre, mülakat yapılmadan gerçekleştirilmeli. Kariyer basamakları; 10 yıl öğretmenlik yapan uzman öğretmen, 20 yıl öğretmenlik yapan başöğretmen olarak düzenlenmeli ve kesinlikle sınavsız olmalı. Çünkü öğretmenlik sadece ‘Bilme’ değil, ‘Bildiğini aktarma’ mesleğidir ve bundan dolayı kariyer basamaklarında tek ölçüt, tecrübe yani hizmet yılı olmalıdır. Bu sürelere adaylık dönemi, askerlik süreleri, dershane ve özel okullarda geçirilen süreler dahil edilmeli” şeklinde konuştu.

Özlük, ödeme, disiplin, terfi, izin, atama iş ve işlemleri kanun içinde yer almalı

Eğitim kurumlarına müdür ve müdür yardımcısı olarak atanacakların sadece yazılı sınavla belirlenmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Avan, “Yazılı sınavla idareci olup, önceki yıllarda görevi bırakan idarecilere de tekraren hak verilmeli. Yazılı sınav kazanarak atanmış olmak şartıyla atanmış olan okul müdürleri, eğitim öğretim hizmetleri sınıfında kalmak kaydıyla kadrolu olarak görev yapmalı. Okul idarecilerinin de öğretmenlerde olduğu gibi idareci olarak, iller arası tayin istemelerinin sağlanması için düzenlemeler yapılmalı. Eğitim çalışanlarının vergi dilimi yüzde 15’te sabitlenmeli. Performans değerlendirmesi gibi öğretmenlerin çalışma azmini olumsuz etkileyecek sübjektif bir değerlendirme kesinlikle olmamaları. 657 sayılı DMK’nın öğretmenleri de ilgilendiren bütün hükümleri bu kanun içerisinde yer almalı, öğretmenlerin her türlü istihdam, özlük, ödeme, disiplin, terfi, izin, atama iş ve işlemleri Meslek Kanunu içinde yer almalı” değerlendirmesinde bulundu.

OECD ülkeleri ile kıyaslandığında ülkemizde öğretmen maaşları çok düşük

Türk Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, konuşmasını şu cümlelerle bitirdi: “OECD ülkeleri ile kıyaslandığında da ülkemizde öğretmen maaşları çok düşük. Öğretmen maaşlarında OECD ortalaması 10 yıllık ilkokul öğretmeni için yıllık brüt 44 bin 871 dolar,15 yıllık ilkokul öğretmeni için yıllık brüt 48 bin 25 dolar. Bu rakam satın alma gücü paritesine göre hesaplandı. Cumhuriyetin ilk kuruluş yıllarında da bir öğretmen maaşı 25 cumhuriyet altını iken bugün 1 cumhuriyet altınına eş değer. Dolayısıyla alım gücünün giderek düştüğü, enflasyon rakamlarının ortada olduğu bu dönemde tüm öğretmenlerimize, eğitim çalışanlarına ve kamu çalışanlarına son bir yıldaki kayıpların telafisi için en az 1000 TL seyyanen zam yapılmalı, yüzde 3 refah payı maaşlarına eklenmeli.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *