ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

‘Kapalı fabrikalar’ bölgesi olduk!.. 

‘Kapalı fabrikalar’ bölgesi olduk!.. 
YAYINLAMA: 04 Kasım 2020 / 14.22
GÜNCELLEME: 04 Kasım 2020 / 14.22
GSO Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu üyesi Nejat Koçer, 10 yıldır uygulanan çeşitli teşviklere rağmen bölgenin yatırımcılar açısından cazip hale getirilemediğini belirterek, “Bugün kapalı fabrikalar bölgesi haline gelen Doğu ve Güneydoğu’yu kaderi ile başbaşa bırakamayız” dedi. GTO Başkanı Mehmet Aslan da bölgenin somunlarının acilen ele alınması gerektiğini söyledi.

Devlet Bakanları Kemal Derviş, Tunca Toskay, Mustafa Yılmaz, Mehmet Keçeciler, İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, Sanayi ve Ticaret Bakanı A. Kenan Tanrıkulu ilgili bakanlık müsteşarlan ve 73 bölge Oda ve Borsa başkanının katıldığı toplantının açılışında konuşan Koçer ve Aslan, bölge ile ilgili acil önlemler alınması gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Doğu ve Güneydoğu illerini kapsayan gezisinden sonra hazırlanan rapor ve talepler doğrultusunda ortaya çıkan tablonun içler acısı olduğuna dikkat çeken Koçer, bu sonucu bir realite olarak kabul edip, 10 yılda zar zor ortaya çıkarılanlann bile bugün korunamadığını görmenin herkesi üzdüğüne dikkat çekti. Hammaddesini batıdan getirerek, yine batıya satan, kalifiye işçi .ve personelini yine batıya oranla oldukça yüksek ücretlerle istihdam eden bölgenin kapalı fabrikalar bölgesi haline geldiğini hatırlattı.

Koçer, “Bölgesel maliyet farkını düşünerek yeniden oluşturulacak bir destek paketine acilen ihtiyaç var. Sadece terörden değil, komşu ülkelerle olan siyasi gelişmelerden bile günlük olarak etkilenen bu bölge, bugüne kadar çok ağır bir ekonomik sıkıntıyı sırtında taşımıştır. 1998 Yılı’ndan bu yana üretime ve istihdama verilen teşvikler bölge yatırımcısını kısmen ayakta tutmuş olmakla birlikte, bugün bu teşviklerin sona eriyor olması hepimizi kaygılandırmaktadır” diye konuştu.

Türkiye’ye faydası olup olmadığı çok tartışılan sınır ticaretinin yapılmamasının, bölgede bitecek teşvik unsurları ve petrol taşımacılığında yaşanan sorunların bölgeyi kısa sürede kaderi ile başba-şa bırakacağına dikkat çeken Nejat Koçer, “Bölgede büyük umutlarla açılan konfeksiyon atölyelerinin kapanması, tesislerin bir çoğunun bölgeden taşınması ve işsizlik oranının her geçen gün artması ve batıya göçün devam etmesi, bölgenin bugün yaşadığı gerçeklerdir. Bu gerçekler hiç kimsenin yadsıyamayacağı ve Türkiye’de herkesin kabul ettiği ortak gerçeklerimizdir” şeklinde konuştu.

Bölgede teşvik belgesi olsun veya olmasın, belirli istihdamı sağlayan tüm üretim tesislerinin yeniden oluşturulacak bir destek paketiyle ayağa kaldırılmasının mümkün olduğunu söyleyen Koçer konuşmasını şöyle sürdürdü:“Bu noktada bölgedeki tesislere mevcut enerji ve istihdam desteği uygulamasının devamının sağlanması çok önemlidir. Aynca, bölgeden yapılan ihracatta Eximbank kredilerinin öncelikli, daha düşük faizli ve uzun vadeli verilebilmesi sağlanmalıdır” dedi.

TOBB’nin ev sahipliğinde Ankara’da düzenlenen Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Oda ve Borsa Başkanlan’nm katıldığı toplanda konuşan GTO Başkanı Mehmet Aslan da , bölge sorunlannın çözümünün acil olarak ele alınması gerektiğini açıkladı. Bölgede, üretilen mal-lann ihracatına özel teşvik ve destek verilmesi yanında KOBİ kredilerinde bölgeye öncelik verilerek Eximbank kredilerinin bölge için yaygınlaştırılması gerektiğini söyleyen Aslan, “Körfez krizi nedeniyle duran Körfez ülkelerine transit geçiş olanağının yeniden sağlanması için gerekli girişmler yapılmalı. Komşu ülkelerle olan ticaretin artınlarak gerekli önlemler alınmalı ve engeller ortadan kaldırılmalıdır” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *