ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kan bağışı da düştü

Kan bağışı da düştü
YAYINLAMA: 01 Temmuz 2020 / 18.12
GÜNCELLEME: 01 Temmuz 2020 / 18.12

Ameliyatlar ve acil hastalar için hazır kan bulundurmak amacıyla faaliyet gösteren Kızılay Kan Merkezine yapılan kan bağışında krizden dolayı büyük bir düşüş olduğu belirtildi. Kan Merkezi yetkilileri, son bir yıl içerisinde kan bağışında yüzde 50 düşüş olduğuna dikkat çekti.

Kızılay Derneği Atatürk Kan Merkezi Doktoru Gökhan Özboz son bir yılda kan bağışı oranında yüzde 50 düşüş olduğunu belirterek, geçen yıl kan bağışlayanların sayısı 10 binin üzerindeyken bu yıl sadece 7 bin dolayında bağış yapan olduğunu açıkladı. Ekonomik krizin etkisiyle vatandaşların neredeyse dışarı dahi çıkamadığını ifade eden Özboz, halkın kan bağışına ilgisinin azaldığını belirterek, krizin dolaylı şekilde kan bağışını da etkilediğini söyledi. Ramazan ayının gelmesiyle bu ilginin daha da azalacağını belirten Özboz, “Dünyada ve Türkiye genelinde en yaygın kan grubu A RH pozitif. Bu nedenle yapılan bağışlar içinde en çok bu gruba ait kan bulunuyor” diye konuştu.

Özboz, “Bağış yoluyla elde edilen kanı kullanmadan önce tahlil ederek, Hepatit B, Hepatit C, Sfiliz (Bel Soğukluğu), Sıtma, AIDS gibi hastalıkların olup olmadığını kontrol ediyoruz. Kan grubunu da tespit ediyoruz. Herhangi bir hastalığa rastlanması halinde, bağış yapanda tekrar kan örneği alarak ikinci bir tahlil yapıyoruz. Yine aynı sonucun elde edilmesi durumunda kan örneğini Ankara'ya gönderiyoruz.

Kan tahlilinde çok titiz davranıyoruz, bu tahlil özel hastanelerde yapılmak istense vatandaşa çok pahalıya mal olur, ama biz kan bağışında bulunan vatandaşların tahlillerini bedava yapıyoruz. Bağışta bulunmak isteyenlerden kan almadan önce 33 sorudan oluşan bir formu doldurmalarını istiyoruz. Bu formda kan verecek kişinin bulaşıcı hastalık virüsü taşıyıp taşımadığı, son 3 gün içinde ilaç ve alkol alıp almadığı, son bir yıl içinde para karşılığı seks yapıp yapmadığı gibi sorular sorularak kan vermesine engel olacak bir durum olup olmadığını araştırıyoruz” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *