ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kamuoyu, yeni partiyi istiyor 

Kamuoyu, yeni partiyi istiyor 
YAYINLAMA: 07 Mayıs 2020 / 16.12
GÜNCELLEME: 07 Mayıs 2020 / 16.12

Prof. Dr. Erdal İnönü, yeni partinin kamuoyunun mevcut partilere güvenini kaybetmesi nedeniyle bir ihtiyaç ve talepten doğduğunu vurguladı…

Solda yeni oluşumun lideri Prof. Dr. Erdal İnönü, Türkiye’nin içinde bulunduğu durum ve mevcut siyasi partilere olan güvensizlik nedeniyle yeni partilere ihtiyaç duyulduğunu belirterek, mevcut partilerin kendi iç meseleleriyle uğraşmaktan ülkenin meseleleriyle uğraşamadığını ifade etti.

Partililerin, yakın geçmişte ortaya çıkan bazı görevi kötüye kullanma olaylarında mecliste yeteri kadar ciddi davranmadıklarını, soruşturmaların mahkemeye intikal ettirilmediğini söyleyen İnönü, dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda arkasının gelmediğini belirtti. İnönü, yeni partilerin herhangi bir soruşturma olduğunda onu derhal yargıya intikal edecek şekilde davranması gerektiğini vurguladı.

İnönü, Sabah Kitapçısı’nda ikinci kez imza gününe katılarak okurlarıyla ve siyasi dostlarıyla buluştu. Anılar ve Düşünceler, Fikirler ve Eylemler ile Kurultay Konuşmalarının yer aldığı kitaplarını imzalayan İnönü, burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı, imza sırasından da okurların nabzını yokladı. Bazı CHP’li yöneticilerin, ‘sizi bekliyoruz” demesine gülerek ‘bekleyin çalışmalar sürüyor’ yanıtını verirken, AK Parti’nin Gaziantep’teki durumunu da sordu. Okurları, AK Parti’nin bir balon gibi söndüğünü belirtirken İnönü, yeni oluşumun çok sağlıklı olması gerektiğini vurguladı. Bazı okurların Celal Doğan’ı yeni partinin yönetimlerinde görmek istediklerini söylemesi üzerine İnönü, “Bana kişisel değerlendirme yapmayın” yanıtını verdi. İnönü, Doğan’ın belediyecilikle ilgili yatırımlarını çok beğendiğini ifade etti.

İnönü, parti çalışmalarının tüzük ve program çerçevesinde devam ettiğini, yönetimlerde yer atacak kişilerin açıklanacak düzeyde olmadığını söyledi. Solda kurutacak yeni partilerle oyların parçalanacağı ve solun güdük kalacağına yönelik soruya İnönü şöyle yanıt verdi: “Kuşkusuz eski partiler yeni parti kurulmasını istemez. Ama öte yandan kamuoyunun mevcut partilere ilgisinin azaldığını görüyoruz. Demokrasinin gelişmesi' için bu. güvensizlik çok yanlış. Demokrasi partilerle yürüyor, seçimde partilere oy veriliyor, çeşitli sorunların çözümü için vatandaş partilere başvuruyor. Ama buna karşın mevcut partilere güven azalırsa, o zaman demokrasiye vatandaşların katılımı sağlanamaz. Dolayısıyla demokrasi doğru dürüst işlemez, herkes mutsuz ve umutsuz olur.”

İnönü, “Bunun da böyle olduğunu kamuoyu yoklamaları gösteriyor. Bu durumda madem mevcut partilere güvenilmiyor, o zaman başka partiler olsun isteği var. Bunu ben yaratmadım, kimse yaratmadı, ama olayların gelişmesi ve mevcut partilere güvenin azalması Türkiye’yi bu noktaya getirdi. O yüzden yeni partiler ortaya çıkıyor. Bunlar kurulmasın demek iyi de, onların kurulması için duyulan ihtiyacı ortadan kaldıracak eylemler yapmak gerek. Mevcut partiler halkın güvenini kazanacak bir tavır takınırsa o zaman yeni parti kurulamaz, kurulsa da halktan oy alamaz, itibar görmez. Ama bugün bir ihtiyaç var, bunun içinde arkadaşlar bir çalışma içerisinde hatta pek çok kişi parti çalışması içerisinde, sadece biz değil. ”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *