ANASAYFA arrow right Güncel

Kamudan Cengiz Holding'e 11 yılda 19 milyar 717 milyon liralık ihale

YAYINLAMA: 19 Eylül 2022 / 15.01
GÜNCELLEME: 19 Eylül 2022 / 15.01
CHP Milletvekili Murat Emir'in çalışmasına göre söz konusu ihalelerin yalnızca 2 tanesinde açık ihale usulü kullanıldı

Muhalefet partilerinin "5'li çete" olarak adlandırdığı şirketlerden 1'i olan Cengiz Holding'in son 11 yılda kamudan 19 milyar 717 milyon liralık ihale aldığı ifade edildi.

CHP milletvekili Murat Emir’in çalışmasına göre 19 milyonluk 35 ihalenin ise sadece 2'sinin açık ihale yöntemiyle yapıldığı belirtildi.

Birgün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre Emir, Cengiz Holdibg'in bu ihalelerin 17’sini tek başına üstlendiğini, 17 ihalede ise iş ortaklığına başvurduğunu kaydetti. 

İktidarın kamu ihaleleri ile şirketlere sermaye transferi gerçekleştirdiğini savunan Emir, “Tepki gösterince, ‘CHP projelere karşı çıkıyor’ diyorlar. Aslında onlar da çok iyi biliyor ki bizler projelere değil, vatandaşlarımızın parasının bir avuç müteahhide aktarılmasına karşıyız” diye konuştu.
Emir’in açıkladığı veriye göre, Cengiz İnşaat’ın tek başına ya da iş ortaklığı ile üstlendiği 34 kamu ihalesinden 16'sı, pazarlık yöntemi ile gerçekleştirildi. Pazarlık yöntemi ile gerçekleştirilen ihalelerin toplam sözleşme bedeli ise 7,7 milyar TL oldu. Emir, bu ihalelerde kamu lehine indirim oranının yüzde 18 olarak hesaplandığını söyledi.

"AKP iktidarı kendisine yakın olanı zenginleştiriyor"

Emir, şu değerlendirmelerde bulundu:

AKP, iktidarı boyunca bir halkı yoksullaştırırken kendisine yakın olan kesimi zenginleştirdi. Kamu ihaleleri, iktidarın makbul gördüğü kişi ve kişilere para aktarma aracı olarak kullanıldı. İhale verilerini ortaya koyduk ve gördük ki Cengiz İnşaat’a verilen ihalelerden yalnızca ikisinde açık ihale yöntemi kullanılmış. Kalan 32 ihale ise rekabetin kısıtlı olduğu ihale yöntemleri ile gerçekleştirilmiş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *