ANASAYFA arrow right Ekonomi

Kamu çalışanlarının yüzde 75-80’i borç içerisinde yaşamını sürdürüyor

Kamu çalışanlarının yüzde 75-80’i borç içerisinde yaşamını sürdürüyor
YAYINLAMA: 06 Ocak 2021 / 20.39
GÜNCELLEME: 06 Ocak 2021 / 20.39
Açıklanan enflasyon rakamları ile beraber memur ve emeklilerin alacağı zam oranları da netleşti. Memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yüzde 7.36 zam yapılacak. Zammın kamu çalışanlarını tatmin etmediğini söyleyen Türkiye Kamu Sen Gaziantep İl Temsilcisi Kemal Kazak, “Enflasyon atlı, memurlar yaya durumda. Kamu çalışanlarının yüzde 75-80’i borç içerisinde yaşamını sürdürüyor. Bankalara borcu olmayan kamu çalışanı yok gibi” dedi.

Enflasyon sepetindeki ürünler günümüz şartlarına göre revize edilmeli

Enflasyon sepetindeki ürünlerin günümüz şartlarına göre revize edilmesi gerektiğini belirten Kazak, “Enflasyon sepetinde 900’e yakın ürün var ve vatandaşlar bu ürünlerin birçoğunu belki hiç kullanmadı ya da çok azını kullandı. Dolayısıyla ürünler konusunda çalışma yapılmalı ve gözden geçirilmelidir. Enflasyonda, gıda, kira, giyim, sağlık, ulaşım ve yakıt gibi temel ürünlerin baz alınması gerekmektedir. Ayrıca TÜİK’in açıkladığı enflasyon ile çarşı-pazardaki enflasyon birbirinden çok farklı. Reel enflasyonun yüzde 14’ün çok çok üzerinde olduğunu söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

Memurun geçmişe dönük haklarının ne olduğu meçhul

Yüzde 7.36 zam oranının yüzde 3’ünün toplu sözleşme yüzde 4.36’nın ise enflasyon farkı olduğunun altını çizen Kazak, “Memurun geçmişe dönük haklarının ne olduğu meçhul. Gerçekleşen enflasyon üzerinden değil, hedeflenen enflasyon üzerinden zam yapılması gerekiyor. Pek çok ürüne yüzde 20-30 arasında zam yapılırken, kamu çalışanlarına neden bu kadar zam yapılıyor? Kamu çalışanları, kendilerini yoksulluk sınırı altında yaşamaya mahkum eden yetkilendirilmiş sendikaya hesap sormalılar. Yetkilendirilmiş sendika ve heyeti toplu sözleşme masasında yüzde 2-3 zamları kabul ederek, memurları açlığa mahkum ediyorlar” ifadelerini kullandı.

15-20 milyon insan açlığa, yoksulluğa ve sefalete mahkum edildi

Türkiye Kamu Sen Gaziantep İl Temsilcisi Kemal Kazak, memurların çoğunun yoksulluk sınırı altında yaşadığı tespitini yaparken, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Türkiye Kamu Sen olarak, üzerinde çalıştığımız ‘Memur Paketi’nin’ bir an önce hayata geçirilmesini ve zammın revize edilerek, gözden geçirilmesini istiyoruz. Bu zam ile 15-20 milyon insan açlığa, yoksulluğa ve sefalete mahkum edilmişlerdir. Maaşların yüzde 60-70’i kira, elektrik, su ve diğer giderlere harcanıyor. Şatafat veya lüks bir yaşam istemiyoruz, sadece çocuklarımıza güzel bir gelecek inşa etme arzusu içerisindeyiz. Pandemi süreci devam ediyor, ancak şehrimizde ki vaka sayılarının azaldığını görüyoruz. Vaka sayılarının azalmasında gece-gündüz çalışan İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, ekibine ve sahadaki sağlık çalışanlarına teşekkür ediyoruz.” Hüseyin Karataş

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *