ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kamu binaları da denetlenmeli

Kamu binaları da denetlenmeli
YAYINLAMA: 13 Ocak 2022 / 16.47
GÜNCELLEME: 13 Ocak 2022 / 16.47
Bingöl’de kamuya ait binaların depremde yerle bir olması, kamu binalarının ne kadar Çürük yapıldığını bir kez daha gözler önüne serdi. Uzmanlar, kamu binalarının denetim dışı bırakılmasının tehlikelere ulaştığını, uygulamaya derhal son verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

İhale yasası Çürük yapılara yol açıyor

İnşaat müteahhitleri derneği Şube başkanı Rıdvan Köksüzler, her depremde kamu binalarının önemli ölçüde hasar gördüğünü belirterek, bunun eski hale yasasından kaynaklandığını söyledi. Keşif bedeli 100 milyar TL olan Bir işin yüksek karımla 50 milyara kadar verildiğini, böylece binanın çürük yapılmasını açıkça göz yum olduğunu söyleyen Köksüzler, yeni ihale yasası ile bu yanlışın kısmen önüne geçiliyor. Yani artık eksiltme olayı kaldırıldı. İhaleye giren herkes teklifini verip çıkacak dedi.

Görüş alınmadan hazırlanan yasalar sakat doğuyor

Köksüzler, inşaatlar için kontrol sisteminin çok sağlıklı şekilde yapılması gerektiğini hatırlatırken, inşaatların denetimini yapmak için yapı denetim şirketi sistemi getirildi. Fakat bunun yapısında da eksiklik var sakıncalar var. Örneğin şantiye şefliği kaldırıldı. Bu doğru değil. Yine denetim betona yönelik ise kapının kolunda, duvarın rengine kadar denetim şirketinin tabi olunacak ne var? Böyle saçmalık olmaz. Aslında bu yasalar hazırlanırken sivil toplum örgütlerinin görüş alınmalı. Yoksa böyle eksik ve sakıncalı düzenlemeler olabiliyor, Buda sıkıntılara, tartışmalara, tehlikelere yol açıyor. Bu durum sektörün sağlıklı olmasını engelliyor. Hayatında hiç inşaat yapmayan insanlar bu işte para var diye yapı denetim şirketi kuruyor. Onun için ben sektörün bu gidişle eskiden daha kötü olacağını tahmin ediyorum, umarım yanılırım.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *