ANASAYFA arrow right Dünya

Kamala Harris tek seçimde üç kez tarih yazdı

Kamala Harris tek seçimde üç kez tarih yazdı
YAYINLAMA: 08 Kasım 2020 / 19.12
GÜNCELLEME: 08 Kasım 2020 / 19.12
Joe Biden'ın başkan yardımcısı adayı Kamala Harris, Biden'ın başkanlığı kazanmasının ardından asıl tarih yazan kişi oldu. ABD'nin ilk kadın, ilk siyah ve ilk Asyalı başkan yardımcısı Harris'in siyasi kariyeri, kişisel hayatı ve vaatleri...

ABD seçimleri

Senatör Kamala Harris, resmi olarak Amerika Birleşik Devletleri'nin başkan yardımcısı seçilen ilk kadın, ilk siyah ve ilk Güney Asyalı Amerikalı oldu.

ABD'de hiçbir kadın daha önce başkan yardımcısı veya başkan olarak hizmet vermedi. Ofise seçilmesi ve getirdiği temsil pek çok seçmen için önemli kabul ediliyor. 

Harris'in bu role adaylığı bile çığır açıcı kabul ediliyor.

Biden politikasında etkili olacak

Amerikalılara göre yeni başkan yardımcısı olarak Harris, diğer kadınlar ve beyaz olmayan insanlar için nelerin mümkün olabileceğine dair güçlü bir mesaj verirken, birçok analist Biden'ın politikalarını ve önceliklerini şekillendireceğini söylüyor.

Bununla birlikte, ceza adaleti konusundaki sicili ve Kaliforniya'nın başsavcısı olarak görev yaptığı sırada polisin ateş açmasıyla ilgili bağımsız soruşturmalar yürüttüğü pozisyonlar, adaylığı konusunda bazı ilericilere çelişkiler yaşatmıştı.

Harris, 2016'da Senato'ya seçilmeden önce kariyerinin çoğunu savcı olarak geçirdi. Harris bu yaz Biden'ın aday arkadaşı seçilmeden önce başkanlık için aday adayıydı. 

Yeğeniyle videosu viral oldu

ABD için bitmek bilmeyen oy sayımı sürerken Harris'in yeğeni ile videosu stresli süreçte viral oldu. Videoda Harris yeğenine "Evet sen başkan olabilirsin" diyor.

Polis reformu tasarının mimarı

Harris'in bir senatör olarak yönettiği politikalar, birçok orta sınıf hane halkına aylık nakit ödemeler sağlayacak LIFT Yasasını ve şu anda kolluk kuvvetlerinin yasal korumalarını sınırlayacak kapsamlı bir polis reform tasarısı olan Polislikte Adalet Yasasını içeriyordu.

Harris, şartlı tahliyesiz müebbet hapis cezasının ölüm cezasından daha iyi ve daha uygun maliyetli bir ceza olduğunu savundu. 

Harris neler vaat ediyor? 

Bir başkan adayı olarak Harris, Senato'nun çoğu üyesine göre liberal olarak kabul edilmesine rağmen, sağlık hizmetleri de dahil olmak üzere konularda daha ılımlı duruşlar sergiledi.

İlk kampanya vaatlerinden biri öğretmen maaşını artırmaya odaklanırken, bir diğeri eyaletlerin kısıtlayıcı kürtaj yasalarını uygulamalarını engellemekti.

Ayrıca göçmenlik reformu konusunda açık sözlü kabul ediliyor.  

Irksal eşitsizlikle mücadelesi

Her ikisi de sivil haklar aktivisti olan Jamaikalı ve Hintli göçmenlerin kızı olan Harris, ırksal eşitsizliklerle mücadelenin kariyerinin ana odak noktası olduğunu söylüyor. 

1986'da Howard Üniversitesi'nden ve 1989'da California Üniversitesi Hastings Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu ve ağırlıklı olarak ceza adaleti sistemini içeriden reform etmek olarak tanımladığı şeye odaklandı.

Harris, senatör olmadan önce altı yıl Kaliforniya başsavcısı olarak ve iki dönem San Francisco bölge savcısı olarak görev yaptı.

"Yeterince siyah" bulmayanlar var

Polis memurlarının ırksal önyargılarını ele almak için eğitim programları uyguladı, ancak aynı zamanda bazı polis saldırılarını araştırma çağrılarına da direnmekle eleştirildi.

Başkanlık kampanyası sırasında, "Kamala Polis mi" ifadesi sık sık ceza adaleti reformu konusundaki görüşlerini sorgulamak için kullanıldı.

Kimileri tarafından "yeterince siyah" da bulunmayan Harris'in -ABD'de siyahlar, siyah olmayan bir kadınla evlendiği için babasına eleştirel bakıyor- şüpheyle karşılandığı da oldu.

Eşiyle net geliri 5,8 milyon dolar

Harris, 22 Ağustos 2014 tarihinde Santa Barbara, California'da Venable LLP'nin Los Angeles ofisinden sorumlu ortak olan avukat Douglas Emhoff ile evlendi.

Ağustos 2019 itibarıyla Harris ve kocasının tahmini net değeri 5,8 milyon dolardı. Eşi, ABD Amerikan Baptist Kiliseleri cemaati San Francisco Üçüncü Baptist Kilisesi üyesi.

Harris'in kız kardeşi Maya Harris, MSNBC haber kanalı siyasi analistiyken kayınbiraderi Tony West, Uber'in genel danışmanı ve eski bir ABD Adalet Bakanlığı üst düzey yetkilisi. 

Bu özellikleri de hitap ettiği kitle tarafından -gerektiği kadar- destek görmemesine sebep oldu.

Ancak Harris, hakkındaki eleştirilere ve çelişkilere karşın üç ilki bir araya getirerek şimdiden tarihe geçti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *