ANASAYFA arrow right Sağlık

Kalp hastalıklarından korunmak için 7 adım kuralı

Kalp hastalıklarından korunmak için 7 adım kuralı
YAYINLAMA: 29 Eylül 2021 / 18.29
GÜNCELLEME: 29 Eylül 2021 / 18.29
Modern dünyada en önemli yaşam kaybı nedenlerinin başında gösterilen kalp hastalıklarına dikkat çekmek için ilan edilen 29 Eylül Dünya Kalp Günü'nde Dr. Çiğdem Koca açıklamalarda bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün dünya geneline yönelik 2025 hedefleri belirlediğini hatırlatan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çiğdem Koca, bu hedeflerle kalp hastalıklarından kaynaklı can kayıplarının en azından yüzde 25 azaltılmasının öngörüldüğünü söyledi.

Modern dünyada en önemli yaşam kaybı nedenlerinin başında gösterilen kalp hastalıklarına dikkat çekmek için ilan edilen 29 Eylül Dünya Kalp Günü'nde Dr. Çiğdem Koca açıklamalarda bulundu.

Dünya üzerinde kalp hastalıklarıyla ilgili can kayıplarının azaltılması ve farkındalığın artırılmasına yönelik birçok kurumun çalışmalarına devam ettiğini hatılatan Koca, bunların en önemlilerinden biri olan Amerikan Kardiyoloji Cemiyetinin önerdiği kalp hastalıklarından korunmak için 7 adım kuralını anlattı.

Optimal kilonuzu koruyun, hareket edin

Özellikle genç yaş grubunda ideal kilonun korunmasının kalp damar hastalıkları riskini azaltan bir faktör olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Çiğdem Koca, bunun için yapılması gerekenlerin başında hareket etmenin geldiğini söyledi. Hareketsiz yaşam tarzını bırakarak, haftada 150 ila 300 dakika arası orta ağırlıkta veya 75-150 dakika yoğun egzersiz programları önerildiğini söyleyen Dr. Koca, "Optimal kabul edilen kilolarını koruması bu anlamda gelişebilecek risklerin azaltılmasına da yardımcı olacak" dedi.

Kolesterol ve kan basıncınızı takip edin

Bireylerin yüksek kolesterol ve yüksek kan basıncı (hipertansiyon) konusunda da farkındalığın artırılması gerektiğini söyleyen Koca, "Türkiye ve dünyada yapılan birçok çalışmadan da biliyoruz ki, özellikle kan basıncı ve kolesterol konusunda toplum farkındalığı oldukça düşük. Aslında her ikisi de hem kalp hastalıkları hem de yol açabileceği diğer olumsuzluklar açısından uygun takip ve tedavi edilmesi gereken sorunlar. Dolayısıyla kardiyovasküler açıdan riski olsun ya da olmasın herkesin düzenli olarak kolesterol ve kan basıncı değerlerine baktırmasında yarar var" dedi.

Özellikle 20 yaş sonrası mutlaka herkesin bir kere kolesterol değerlerine baktırması ardından gerekli duruma göre bir önlem alınması ve tedavinin bu şekilde devam etmesi gerektiğini anlattı.

Sigarayı hayatınızdan çıkarın

Sigaranın dünyada çok ciddi bir can kaybı nedeni olduğunu ve yaklaşık 9 milyon kişinin sigara ve sigaraya ilişkili nedenlerle yaşamını yitirdiğini hatırlatan Uzm. Dr. Çiğdem Koca, "Üstelik bu kişilerin 1,2 milyonu pasif içiciliğe maruz kalarak etkileniyor" dedi.

Kalbinizle dost beslenin

Yediklerimizin içeriği ve sağlıklı bir beslenme düzeninin takip edilmesinin de kalp hastalıkları riskinin düşürmede üzerinde çok konuşulan faktörlerden biri olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Çiğdem Koca, "Bunlarla ilgili belirlenmiş kurallar var. Örneğin Akdeniz tipi beslenmek kalp dostu bir seçim olacaktır. Bununla birlikte genel olarak, salam, sosis gibi işlenmiş ürünlerden uzak durmak, hayvansal gıda tüketiminde daha az yağlı ürünleri tercih etmek gerekmekte" dedi.

Kan şekerini kontrol altında tutun

Kalp damar hastalıklarına zemin hazırlayan ve sağlıksız yaşam tarzının bir sonucu olarak da ortaya çıkabilecek şeker hastalığına da dikkat çekilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Çiğdem Koca, konuyla ilgili şunları söyledi: "Genetik yatkınlığımızın çevresel faktörlerle beraber şeker hastalığının ortaya çıkması ve kontrol edilmesini etkilemesi söz konusu. Ailemizde şeker hastası olmaması halinde dahi fazla kilo ve insülin direnci gibi bizi şeker hastalığına aday yapabilecek durumlar var. Karbonhidrat ağırlıklı, abur cubur içeren düzensiz beslenme, gazlı içeceklerin tüketimindeki artış ve egzersiz yokluğu riski arttıran etkenler arasında. Şeker hastalığı ve oradan kalp damar hastalıklarına ilerleyen o yolun başından, sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek dönmemiz mümkün. Özellikle ailemizde diyabet varsa riskimizin kontrol edilebilmesi açısından hem sağlıklı yaşam tarzına sahip olmak hem de uzmanlara kontroller için başvurmak gerekli."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *