ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kalp hastalıklarında Türkiye, Avrupa’da ilk beş arasında

Kalp hastalıklarında Türkiye, Avrupa’da ilk beş arasında
YAYINLAMA: 04 Ocak 2021 / 13.52
GÜNCELLEME: 04 Ocak 2021 / 13.52

Türkiye’de 6 bölgede 10 bin erişkin için kalp hastalıkları ve risk faktörleri çalışması yapıldığını belirten Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Aksoy, Türklerin kalp hastalıklarından kaynaklanan ölümlerde Avrupa’da ilk beş ülke arasında yer aldığını söyledi.

Grand Otel’de Nobel İlaç Sanayii sponsorluğunda “Kroner kalp hastalığından korunma yöntemleri” konulu bir seminer verildi. Seminere, GAZÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Aksoy, İTÜ Kardiyoloji Enstitüsünden Prof. Dr. Vedat Sansoy ve GAZÜ Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıktan Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ersin Akarsu konuşmacı olarak katıldı. Toplantıda doktorlara kroner kalp hastalıktan, risk faktörleri ve diyabet hastalığıyla kalp hastalıktan arasındaki ilişki, yeni tedavi yöntemleri, kullanılan ilaçlar konusunda bilgi verildi.

Türk insanının kalp hastalıkları konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını söyleyen Doç. Dr. Mehmet Aksoy, “Trigliserid denilen kandaki yağ oranının yüksek olması çok önemli bir faktör ve ölümlere neden oluyor. Türk insanının yağ profili incelendiğinde Avrupa’ya göre daha yüksek risk bulunuyor” dedi.

Aksoy, Avrupa insanının kolesterol oranının Türk insanından daha yüksek olmasına rağmen, Türklerin bu nedenlerden kaynaklanan ölüm oranının daha yüksek olduğunu söyledi. Aksoy konuşmasını şöyle sürdürdü: “Özellikle diyabeti olan hastalarda trigliserid yüksek olduğu için ölüm oranı fazla olur. Erkeklerde sigara içimi sık, kadınlarda da diyabet oranı yüksektir. Bu nedenler kalp hastalıklarına yol açıyor. Kalp hastalığının bölgelere göre dağılımına baktığımızda Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde en yüksek çıkmaktadır. Erkeklerin yüzde 6O’ı kadınların da yüzde 20’si sigara içiyor. 17 Milyon insan sigara içiyor. 30 Yaş üstündeki kadınlarda sigara içiminde yüzde 12 artış var. 60 Yaşlarındaki insanların yüzde 50’si hipertansiyon hastası ve bunlar kalp hastalığına yol açıyor” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *