ANASAYFA arrow right Güncel

Kalitesiz kömür, insanları da kenti de zehirliyor

Kalitesiz kömür, insanları da kenti de zehirliyor
YAYINLAMA: 08 Aralık 2021 / 21.31
GÜNCELLEME: 08 Aralık 2021 / 21.31
Kış mevsiminin gelmesiyle Gaziantep’e başka illerden kaçak yollardan kömür gelmeye devam ediyor. Ancak Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı, kaçak kömür ele geçirdi.

Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Dr. Cafer Yılmaz, yapılan denetimler sonucunda 169 ton kaçak kömürün ele geçirildiğini açıkladı. “Bu kömürlerin santrallerde ve beton fabrikalarında kullanılması lazım. Kalitesiz kömürlerin yanma kalorisi düşük olduğundan zehirlenme oranını artırıyor, havanın kirlenmesine neden oluyor” şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı olarak Mahalli Çevre Kurulu kararları doğrultusunda çalışma yaptıklarını söyleyen Yılmaz, Mahrukatçılar Odası ile birlikte hareket ettiklerinin altını çizdi. “Dünyadaki enerji fiyatlarının yükselmesi ister istemez ülkemizi de etkiliyor. Dolayısıyla son birkaç aydan beri kömür fiyatlarının arttığını görüyoruz. Fiyatların yüksek olması bakanlığında belirlediği standartların dışında kömür kullanımına neden olabilir” dedi.

İki ton kalitesiz kömür bir ton kaliteli kömüre denk

“İki ton kalitesiz kömür bir ton kaliteli kömüre denk” diyen Yılmaz, “Kalitesiz kömürün tonu bin 500 lira iken kaliteli kömürün tonu 3 bin lira civarında. İki ton kalitesiz kömür bir ton kaliteli kömüre eş değer. Çünkü kaliteleri aynı değil. Mahrukatçılar Odası ile birlikte kaçak kömürlere yönelik denetimlerimiz devam ediyor. Vatandaşımızın ise kaliteli kömür almasını tavsiye ederiz” ifadelerini kullandı.

Doğru soba kurulumu çok önemli

Dr. Yılmaz, doğru soba kurulumuna değindi. “Doğru soba kurulumu çok önemli. Bunun yanı sıra ilk önce baca, soba ve boruların iyi bir şekilde temizlenmesi gerekiyor. Bu temizliği 2 veya 3 defa yapmak lazım. Temizlendikten sonra doğru soba kurulumu önemli. Örneğin; çok fazla dirsek kullanılmamalı. Çünkü dirsek ve borunun fazlalığı çekim gücünün zayıflamasına sebep olacak. Mümkün ise karbonmonoksite karşı bir dedektör alınabilir” diye açıklamada bulundu.

Zehirlenme anında bulunulan oda havalandırılmalı

Karbonmonoksit zehirlenmesine karşı vatandaşı uyaran Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Dr. Cafer Yılmaz, konuşmasını şöyle tamamladı: “Zehirlenme anında hemen bulunulan odanın havalandırılması, temiz havanın içeriye girmesi sağlanmalı. Zehirlenme anında bir şeyler yiyip içiriyorlar, ancak bunların hiçbirine gerek yok, sadece temiz gerekiyor. Çünkü zehirlenen kişiye oksijen lazım. Daha sonra oradan uzaklaşılmalı ve 112 acile haber verilmeli.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *