ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kalitesiz ekmeği pahalıya yiyoruz 

Kalitesiz ekmeği pahalıya yiyoruz 
YAYINLAMA: 01 Eylül 2020 / 17.55
GÜNCELLEME: 01 Eylül 2020 / 17.55
Un sektöründe, kaliteli buğday sıkıntısı yaşanırken, sanayici tüccardan aldığı buğdayın fiyatından yakınıyor. Gaziantep’te kaliteli un olmasına rağmen fırıncıların civar illerden getirilen kalitesiz unu kullandığı ve ekmeğe yapılan son zammın undan kaynaklanmadığı belirtildi.

Yanlış tarım politikaları ve TMO'nun yanlış alım kampanyaları yüzünden piyasada kaliteli buğday sıkıntısı yaşandığına dikkat çeken Un Sanayicileri Derneği 2. Başkanı Mesut Çakmak, bayramdan hemen sonra uygulamaya konan ekmek zammını da eleştirerek, “Sektör olarak un yapacak kaliteli buğday bulamıyoruz. Yanlış tarım politikaları yüzünden kaliteli buğday ekilemez oldu veya çok yetersiz, ihtiyaca cevap vermiyor.

TMO’nun yanlış alım politikası kaliteli buğdayın tüccara kaçmasına yol açtı. Sanayici ihtiyacı olan kaliteli buğdayı gidip tüccardan pahalı almak zorunda kalıyor, bir kısmı Ceylanpınar'dan getiriyor. Bu da nakliyesi ile birlikte esnafa pahalıya mal oluyor. Ama kaliteli olduğu için gidip oradan almak zorunda kalıyoruz" dedi.

Haziran ayında 140 bin lira olan buğdayı şimdi 305 bin liradan aldıklarını ifade eden Çakmak. "Piyasada buğday bulunsa fiyat bu kadar artmaz. Fiyatlar 6 ayda yüzde 100 un üzerinde arttı. Dolayısıyla bu una da yansıdı. Örneğin bu yılın başında buğdayın kilosu 123 bin, unun torbası da 9 milyondu. Ama bu kaliteli unun torbasını bayrama kadar 19 milyon liradan satıyorduk. Şimdi 20 milyon lira. Buğdaydaki astronomik artış un fiyatlarını olumsuz etkiliyor" diye konuştu.

Tip 1 olarak tanımlanan kaliteli unun Gaziantep’te üretilmesine rağmen fırıncı esnafının çoğunun civar illerden kalitesiz buğday getirip ekmek yaptıklarını vurguladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *