ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kalitesiz eğitim kader olmamalı

Kalitesiz eğitim kader olmamalı
YAYINLAMA: 05 Ağustos 2022 / 16.23
GÜNCELLEME: 05 Ağustos 2022 / 16.23
Türkiye’deki kalitesiz eğitim ve geleneksel öğretimin ülke insanının kaderi olmaması gerektiği ifade edilirken, insan beyninin öğrenmeye açık olduğu bildirildi.

9 Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Eğitim ÇTF programı ve Anabilim Dalı Başkanı Prof. Kamile Açıkgöz, öğretmenler günü nedeniyle Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından GTO Toplantı Salonu’nda düzenlenen Aktif öğrenme konulu konferansta konuştu. Açıkgöz öğretmenlere yüzlerce aktif öğrenme yöntemi bulunduğunu, insan beyninin öğrenmeye açık olduğunu söyledi.

Prof. Kamile Açıkgöz, “Bilim adamları sürekli arayış içinde. Nedeni, öğrencilere daha iyi, daha güzeli sunabilmek. Bu arayış ve emekler en sonunda aktif öğrenme ile sonuçlanmış. 1970’lerden bu yana birçok ülkede uygulanmış ve umut olmuş. Gelişmiş ülkelere gidin bakın, hep aktif öğrenme ile öğretmen yetiştirme çabası içindeler” dedi.

Türkiye’deki kalitesiz eğitim ve geleneksel öğretimin ülke insanının kaderi olmaması gerektiğini açıklayan Açıkgöz, öğrenciyi sıkmadan, çağdaş uygulamanın sindire sindire hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “İşte elimizde bir fırsat var. Bu teknikle değişime ayak uydurabiliriz. Aktif öğrenme üzerinde şimdiye kadar yapılmış binlerce araştırma bulgusu, insan yaşayarak öğrenir. Bu öğrenme modelinde çocuklar dersleri iyi öğrenmekle kalmıyor, o dersleri okumayı, öğrenmeyi, arkadaşlarını, öğretmenini seviyor. Daha çok öğrenmek istiyor. Bu sistemle derse katılım, ders dışı disiplin olayları en aza iniyor. Ö kadar çok kaptırıyorlar ki derse kendilerini teneffüse bile çıkmayı istemiyorlar. İşte buradaki ana tema, öğrenciyi sıkmadan, uygulamayı sindire sindire rayına oturtmak. İnsan beyni öğrenmeye açık. Bir yaşındaki çocuğu düşünün, ne çabuk öğrenebiliyor değil mi? Aktif öğrenmede tekrarlama yok, bilgiyi değiştirme, dönüştürme, geliştirme, kendinize ait hale getirme var.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *