ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Kaliteli bir yaşam için örgütlü toplum gerekir”

“Kaliteli bir yaşam için örgütlü toplum gerekir”
YAYINLAMA: 21 Aralık 2020 / 13.55
GÜNCELLEME: 21 Aralık 2020 / 13.55

Devletin sırtındaki kamburu kaldırma, devleti küçültme söylemleriyle krize rağmen çalışanların emekliliğe zorlanmasını eleştiren Büro Emekçileri Sendikası Başkanı Kemal Kaya, ihtiyaç fazlası personel diye binlerce kişinin önce evlerine yollandığını, ardından başka şehirlerde herhangi bir kurumda isteği dışında çalıştırıldığını söyledi.

Kaya, milyonlarca işsizin kullanılarak çalışanların açlık sınırında ücretle çalıştırıldığını söylerken, “Uygulanan enflasyonist politikalarla yüksek enflasyonu gelirine yansıtmayan tek kesim olan ücretlilerden alarak sermayenin kasalarına koydular. Bunu yaparken enflasyonla mücadele ettiklerini söylediler. 'Özellikle kamu bankalarında, özelleştirme kapsamındaki kamu kuruluşlarında, devleti küçültme, devletin sırtındaki kamburdan kurtulma söylemleriyle çalışanlar emekliliğe zorlanıyor. Memurlar işçi statüsüne geçirilerek iş güvenceleri yok ediliyor” şeklinde konuştu.

Kaya, kamuda yeniden yapılanma adı altında personel rejim yasa tasarısı, norm kadroları uygulaması, toplam kalite yönetimi, benzeri politikaların uygulanacağı bir sürecin dayatılmak istendiğini söyleyerek, “Tüm bunlar verimlilik, üretken bürokrasi, kalite gibi çok olumlu çağrışımlar yaratan kavramlarla bizlere sunuluyor. Oysa çalışanlar açısından iş güvencesini yok eden, vatandaşı müşteriye, kamu hizmeti veren kurumlan da ticarethaneye çevirmeyi amaçlayan bir yapılanma amaçlanıyor. Eğer kamu hizmetlerinden insanların daha iyi yararlanması isteniyorsa, öncelikle bu alanlara bütçeden ayrılan paranın artırılması lazım. Türkiye’de eğitim harcamaları, Avrupa’nın üçte biri kadar” dedi.

İnsanca yaşam için çözümün örgütlü toplumdan, örgütlü bir çalışma yaşamından geçtiğini kaydeden Kaya, hayalci değil kararlı politikaların uygulanması gerektiğini bildirdi. Kaya, “Ekonomik demokratik taleplerimize sahip çıkarak, hep birlikte sesimizi yükseltmeliyiz. Yoksulluğa, hırsızlığa, rüşvetin ve bürokrasinin çarkına karşı onurlu bir gelecek için direnmeliyiz. Her zamankinden daha fazla, her zamankinden daha kararlı bir şekilde sorunlara sahip çıkmalıyız” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *