ANASAYFA arrow right Siyaset

Kalın: Sayın Gül Gezi’yle gurur duyabilir…

Kalın: Sayın Gül Gezi’yle gurur duyabilir…
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.41
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, İdlib ve Libya’daki gelişmeler, Gezi davası kararı, darbe iddiaları, FETÖ’nün siyasi aya
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, İdlib ve Libya’daki gelişmeler, Gezi davası kararı, darbe iddiaları, FETÖ’nün siyasi ayağı tartışmaları üzerine konuştu.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ankara Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenen kabine toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi.
Kalın, İdlib ve Libya’daki gelişmeler, Gezi davası kararı, darbe iddiaları, FETÖ’nün siyasi ayağı tartışmaları üzerine konuştu.
Kalın’ın değerlendirmeleri özetle şöyle:
Gezi davası
"Gezi davasıyla ilgili verilen kararla ilgili yorum yapmamız doğru olmaz. Karar yargıda. Bunun bütünlüğü içerisinde değerlendirmeler mutlaka yapılacaktır.
“Gezi olaylarıyla ilgili bu mahkeme meselelerinin yanında bir kalkışma olarak bu ülkeye verdiği zararı unutmamamız lazım. Vandallıktan siyasi kutuplaşmaya, Türkiye'nin gündemine ayrıştırıcı meselelerin sokulmasına, neler yaşadığımızı hatırlayalım.
“Böyle bir Gezi meselesi üzerinden tarihi yeniden okumaya yönelik girişimlerin yapıldığını görüyoruz. Sayın Gül gurur duyabilir, kendi değerlendirmesidir. Görevdeyken de bir takım değerlendirmeler, farklı düşünceleri vardı. Bir bütün olarak okuduğunuzda Türkiye'nin o dönemde çok zor bir süreçten geçtiğini akıldan çıkarmayalım.
İdlib
“Bizim İdlib konusunda temel çizgimiz Soçi Mutabakatı'na geri dönülmesi. Çatışmasızlık sınırlarını esas kabul edilmesi.
“Bazen Rus tarafından gelen bazı açıklamaların sahadaki gerçekleri doğru yansıtmadığını da görüyoruz. Haritaların yeniden çizilmesi şeklinde mülahazaları görüyoruz. Değişen şartlar sahanın şartları değil empoze edilen şartlardır.
"Rusya’yla şu ana kadarki müzakerelerden bizi tatmin edici sonuç çıkmamıştır. Bize sunulan kağıdı ve haritayı kabul etmedik. Görüşmeler devam edecek, bunlar ancak müzakere yoluyla çözülecek şeyler. Bizim için belirleyici olan çerçeve Soçi mutabakatıdır.
“Askeri gözlem evlerimizin belirlediği sınırlar esastır. Bizim askerlerimize yönelik bir saldırı gerçekleşirse, kim yaptı, şu mu yaptı demeden en sert bir şekilde cevap verilecektir. Umarım böyle bir durumda kalmayız.
Libya
"BM'nin önerdiği yol haritası Hafter tarafından ihlal edilmeye devam etmektedir. Hafter'e askeri yardım devam etmektedir.
“Farklı isimler altında sahada bu ateşkes sürecini sabote etmeye devam etmektedir. Bu hoyratça, haydutça, şımarık tavra uluslararası toplumun sessiz kalması elbette düşündürücü.
“AB'nin burada silah ambargosunun denetlenmesiyle ilgili bir misyon başlatacağına dair haberler çıktı. Böyle bir denetimin ancak BM çatısı altında, ulusal mutabakat hükümetiyle istişare içinde yapılması gerekmektedir.
“(…) Libya'da isabetsiz bir taciz atışı oldu, misliyle karşılık verildi. Bu dün gece olan bir hadise, biz karşılık verdikten sonra durumun son derece sakin olduğunu ifade edebilirim.
FETÖ’nün siyasi ayağı
“FETÖ’nün siyasi ayağı tartışmalarına baktığınız zaman, FETÖ ile mücadeleyi sulandırmaya ve çeşitli partilerin rant elde etmekte olduğunu görüyoruz.
“40 yıllık geçmişi olan bu terör örgütüyle en ciddi ve kapsamlı mücadeleyi Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ekibi vermiştir.
“Bu örgütün devletimizin çeşitli kurumlarına nasıl sızdığını, vatandaşlarımızın çocuklarını nasıl kandırdığını hepimiz gördük.
“Burada yapmamız gereken bütün milletin düşmanı olan bu terör örgütüne karşı hep birlikte elbirliği içinde mücadele etmektir.
“Senin tarafın, benim tarafın gibi ayrımlara gitmeden hepimizin el birliği ile hareket etmesi gerekiyor.
“15 Temmuz ve öncesinde FETÖ'cülerin yanında kimler durdu? Devletin zaaf gösterdiğini söyleyenler kimlerle ne tür gizli, kapalı, açık görüşmeler yaptılar. Burada asıl olan bu örgütün Türkiye'nin düşmanı olduğu. Bunu dikkate almadığımız zaman bu siyasi polemikler Türkiye'de darbe olacak tartışmaları gibi hedef saptırmaya dönüşür.
Darbe iddiaları
“Belli çevrelerde rahatsızlıklar var. Geçmişte de bu tür şeyler çok denendi. Vesayet odaklarının elinde o güç vardı. Son 15-16 yılda verilen mücadelenin sonrasında bu vesayet odakları güçlerini yitirmiştir. Bu vesayet odağı nereden gelirse gelsin onlar hedeflerine asla ulaşamayacaklardır.
“Bu tür söylemlerin hedef saptırmak, gündemi değiştirmekten başka bir faydası olmayacaktır.” bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *