ANASAYFA arrow right Ekonomi

Kalifiyeli eleman sorunu kanayan bir yara

Kalifiyeli eleman sorunu kanayan bir yara
YAYINLAMA: 29 Mayıs 2020 / 21.05
GÜNCELLEME: 29 Mayıs 2020 / 21.46
Tüm sektörlerin kanayan yarası haline gelen kalifiyeli eleman sorunu motosiklet sektörünün de en büyük sorunu haline geldi. Sektörde kalifiyeli eleman yetişmemesi, esnafı olumsuz etkilerden çözüm için bir an önce adım atılmasının elzem olduğunun altı çizildi.

Meslek liseleri esnaf, oda ve sanatkar ile işbirliği içerisinde çalışmalı

Gaziantep Motosikletçiler ve Triportörcüler Odası Başkanı Mehmet Deniz, işlerin iyi olduğunun vurgularken, kalifiyeli eleman olmamasından dert yandı. Deniz, “Esnafımız kalifiyeli eleman olmamasından şikayetçi. Meslek liselerinin esnaf, oda ve sanatkar ile işbirliği içerisinde çalışması gerekiyor. Öğrenci okulda teorik görüyorsa sahada pratik yapacak. Bu şekilde kalifiyeli eleman yetiştirmiş oluruz. Bu sorun ortadan kalkarsa ekonomiye çok büyük katkımız olur” dedi.

Kalifiye ve işini bilen eleman yok

Kalifiyeli eleman sorununun devam ettiğini belirten Başkan Deniz, “Kalifiyeli ve işini bilen eleman yok. Bundan dolayı işimiz çok aksıyor. Çin’de bir kişi eğitim alırken, aynı eğitimi sahada da görüyor. Yani sadece işi kitaptan öğrenmiyor. Meslek liselerinde bizim bölümleri okuyanların aynı zamanda esnafımızın yanında çalışması gerekiyor. Kişi okulu bitirmiş, ama sahada uygulamalı eğitim almadığından meslek ile ilgili hiçbir şey bilmiyor. Dolayısıyla öğrenci okulda teorik görüyorsa sahada pratik yapacak. Bu şekilde kalifiyeli eleman yetiştirmiş oluruz” diye açıklamada bulundu.

Koronavirüs salgın sürecinde iş hacmi arttı

Koronavirüs salgın sürecinde iş hacminin arttığını söyleyen Başkan Deniz, “Vatandaş bu süreçte ferdi olarak gitmek istiyor. Sokağa çıkma yasağın işyerleri kapalı olduğundan kimse dışarı çıkamıyor, dolayısıyla işyerleri açıldığında bir yoğunluk yaşanıyor ve iş hacminde artış yaşanıyor. Şu anda satışlardan şikayetçi değiliz, memnununuz” şeklinde konuştu.

Dolardaki hareketlilik fiyatları etkiledi

Dolardaki hareketlenmelerin fiyatları etkilediğini vurgulayan Deniz, “Her ne kadar bazı motosikletler Türkiye’de üretilse de parçaların yüzde 40’ını ithal ediyoruz. Dolayısıyla bu parçalar dolara bağlı olduğundan fiyatlarda ister istemez yükselmeler olabiliyor. Bunun da çözümü kalifiyeli elemandan geçiyor. Çünkü kalifiyeli elemanımız olduğunda parçaları kendimiz üretebileceğiz ve parçalarda dışa bağımlılığımızı azaltmış olacağız” ifadelerini kulandı.

Alım gücü azalan vatandaş Çin mallarına yöneldi

Gaziantep Motosikletçiler ve Triportörcüler Odası Başkanı Mehmet Deniz, konuşmasına şöyle devam etti: “Gaziantep’te KUBA motor, Belderia markalı bisiklet gibi üretimlerin yanı sıra yan sanayiyi destekleyen imalathanelerimiz var. Kaliteli motosikletlerinde fiyatı dolardan dolayı yükseldi. O nedenle alım gücü azaldığından vatandaşlar Çin grubu motosikletlere yöneldi.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *