ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kalenin uzay çatısı kaldırılıyor

Kalenin uzay çatısı kaldırılıyor
YAYINLAMA: 08 Mayıs 2020 / 13.52
GÜNCELLEME: 08 Mayıs 2020 / 13.52

Gaziantep Kalesi görüntü kirliliğinden kurtarılacak. Kaleyi ziyaret eden Vali Erhan Tanju, kaledeki tarihi hamam üzerine kurulmuş olan uzay çatısının kaldırılması için talimat verdi ve restorasyon çalışmalarının devam edeceğini bildirdi.

Beraberinde Vali Yardımcısı Ali Küçükaydın, Kültür ve Çevre Müdürü ile birlikte kaleyi gezen Vali Tanju, kalede şimdiye kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi alırken, restorasyon çalışmalarının kağıt üzerinde kalmayacağını vurguladı. Kale ve çevresinde görüntü açısından rahatsız edici unsurların bir an önce ortadan kaldırılması amacıyla yoğun bir çalışma sürdürüldüğünü kaydeden Tanju, “Kalede estetiğin sağlanması, yeşil alanların düzenlenmesi için sıkı bir çalışma yapılacak. Pazartesi günü uygun yerlere ağaç dikilecek. Tarihi kalenin doğa koşullarına karşı korunması amacıyla yapılmış olan, ancak şimdiye kadar hiçbir tarihi eserde eşi benzeri olmayan uzay çatısını kalenin tepesinden kaldıracağız” diye konuştu.

Tarihi kalenin etrafını saran ve çirkin bir görüntü oluşturan sararmış otların temizlenmesinin ardından Çevre Müdürlüğü tarafından gerekli düzenlemelerin yapılacağını bildiren Vali Erhan Tanju, bundan sonraki restorasyon çalışmaları için harcanacak 8 milyar lira civarındaki paranın Çevre Müdürlüğü Vakfı’nın gelirinden karşılanacağını bildirdi.

Vali Tanju, kaledeki kazıların arkeologlar tarafından sürdürüleceğini, restorasyon çalışmalarının da yine bu işin uzmanları tarafından yapılacağını söylerken, “Arkeologlar ve restorasyon ekipleri yanında Çevre Müdürlüğü de kalenin güzel bir görüntüye kavuşması amacıyla çevre düzenlemesi ve yeşillendirme çalışmalarını sürdürerek, kaleyi en kısa zamanda gezenlerin zevk alacakları tarihi bir mekan haline getireceğiz” dedi. Erhan Tanju tanıtım kataloglarında kale üzerindeki alanın yemyeşil göründüğünü, turistlerin kataloğa bakıp sonra da kaleyi görünce aldatıldığını düşünebileceğini belirtirken şunları söyledi:

“Burası baharda yeşilken yaz gelince otların kuruması yüzünden çirkin bir görüntü oluşuyor. Bunun çaresine bakılacak. Buranın devamlı yeşil kalması için çimen ekilip her gün sulanabilir. Tamamen otlardan temizlenip boş bırakılabilir.  Ya da buranın bakımı bir bahçıvana verilebilir. Yalnız henüz net bir şey yok. Karar aşamasındayız. Buradaki en önemli sorun uzay çatısı. Bu konuda bir araştırma yapılacak, hem kaledeki hamamı koruyacak hem de tarih kokan havasına uyacak ve Gaziantep Kalesiyle bütünlük sağlayabilecek bir koruma yöntemi belirlenecek. Bu çatı turistlerin de dikkatini çekiyor. Halk da bunun rahatsızlığını duyuyor” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *