ANASAYFA arrow right Yaşam

Kadınların yüzde 99’u güvencesiz çalışıyor

Kadınların yüzde 99’u güvencesiz çalışıyor
YAYINLAMA: 16 Eylül 2021 / 20.24
GÜNCELLEME: 16 Eylül 2021 / 20.24
"Kadın Yoksulluğuna Hayır, Kadınlar İçin Adalet" kampanyası çerçevesinde HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü ve Şırnak Milletvekili Nuran İmir, kentteki Sivil Toplum Kuruluşları, kadın platformu ile bir araya geldi

Düzenlenen toplantıda kadınlar çalışma hayatında yaşadıkları sorunları, sıkıntıları ve çözüm önerilerini dile getirdi. HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Acar Başaran, “Kadın Yoksulluğuna Hayır, Kadınlar İçin Adalet” kampanyası hakkında bilgi verdi. “Neredeyse kadınların yüzde 99’u güvencesiz ve merdiven altı alanlarda çalışıyor ve ucuz iş gücü olarak görülüyor” dedi.

Tüm problemleri tartıştığımızda sonuç adaletsizliğe çıkıyor

HDP Kadın Meclisi olarak 13 Şubat’ta kadınlar için adalet kampanyası başlattıklarını kaydeden Başaran, “Bu kampanyayı başlatırken, çok yoğun bir tartışma yürüttük. Gerçekten bu ülkede kadınların problemleri nedir? Tüm problemleri tartıştığımızda sonuç adaletsizliğe çıkıyordu. Hukuki olarak yaşadığımız adaletsizlikler, toplumsal cinsiyetliğin yarattığı adaletsizlikler kadın ve adaletin bir arada olmadığını gördük. Onun için bu kampanyayı başlattık” şeklinde konuştu.

Kadının yoksulluğu hiç gündem olmadı

Milletvekili Başaran, kadının yoksulluğunun hiç gündem olmadığına dikkat çekti. “Kadın yoksulluğunu gündemleştiren, çalışmasını yapan ve farkındalığını yaratan, sorunların çözümü için çalışan çok az kesim var. Çünkü bu ülkede özgür bir şekilde kararlarımızı veremiyoruz, her an dışarı çıkamıyoruz, istediğimiz kıyafetleri giyemiyoruz ve bir erkekten ayrılmak istediğimizde cinayetlere maruz kalabiliyoruz. Erkekler sokakları kendi mülkleri ve alanları gördüklerinden kadınlar sokaklarda rahatça yürüyemiyor” açıklamasını yaptı.

Kadınlar birçok alanda saldırıya maruz kalıyor

Kadınların birçok alanda saldırıya maruz kaldığını vurgulayan Başaran, 18 ili gezdiklerini, gittikleri yerlerde kadınların sorunlarını ve sıkıntılarını dinlediklerini kaydetti. “Kadınların çalıştığı birçok sektörü ziyaret ettik. Neredeyse kadınların yüzde 99’u güvencesiz çalışıyor, merdiven altı alanlarda çalışıyorlar ve ucuz iş gücü olarak görülüyorlar ve hiçbiri emeklerinin karşılığını alamıyorlar. Pandemi döneminde kadınların çalıştığı birçok iş yeri kapandı, ilk gözden çıkarılanlar oldu ve evde kalın çağrılarıyla şiddetle yüz yüze kaldılar. Tüm çalışıp da aldıkları ücret 30 lira ve bu para ile geçinmek mümkün değil” diye konuştu.

Kadınlar, günlüğü 20-30 liraya çalışıyorlar

HDP Antep İl Eşbaşkanı Songül Koçdağ, “Arka sokakları gezdiğimizde, kadınların yoksulluğuna şahit olunca o kadar etkilendim ki o manzarayı hafızamdan atamayacağım. Kadınlarımız mahalle aralarında çok kötü koşullarda, evlerine katkı sunabilmek için günlüğü sadece 30 liraya çalışmaktadırlar ve bu bazı mahallerde 20 liraya kadar düşmektedir. Onun için “Kadın yoksulluğuna hayır, kadınlar için adalet” diyerek bu kampanyamıza başladık. Türkiye’nin her yerinde elimizden geldiğince kampanyayı anlatıyoruz. Kadın meclisimiz ve milletvekillerimiz il il gezerek kadınlarımızın şikayetlerini dinliyorlar” ifadelerini kullandı. Hüseyin Karataş 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *