ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kadınlarımızın yüzde 26’sı okuma-yazma bilmiyor

Kadınlarımızın yüzde 26’sı okuma-yazma bilmiyor
YAYINLAMA: 02 Şubat 2023 / 13.18
GÜNCELLEME: 02 Şubat 2023 / 13.18
Türkiye’nin eğitim sorunu üzerine çarpıcı rakamlar veren Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Solakoğlu, Türkiye’de yaşanan birçok sorunun toplumdaki eğitim eksikliğinden kaynaklandığını söyledi.

Ülkemizdeki sorunların ana nedeni eğitim eksikliği

Eğitimle ilgili istatistiki bilgilerin, Türkiye’nin eğitim alanındaki sorununu açıkça ortaya koyduğuna dikkat çeken Solakoğlu, “Ne yazık ki eğitim eksikliği, artarak devam ediyor. Yetişkin erkek nüfusumuzun yüzde 7.5’i, kadınların yüzde 26’sı okuma-yazma bilmiyor. Bu sayı, birçok Avrupa ülkesinin toplam nüfusundan fazla. Bütçemizden eğitime ayırdığımız pay yüzde 6.9, eğitime ayrılan kaynak itibariyle dünyadaki 195 ülke arasında 105. sıradayız. Dünya nüfusunun yüzde 30’unu oluşturan 37 ülke, dünyadaki bilim adamı, mühendis ve teknisyenlerin yüzde 91’ine sahip, kalan 115 ülke ise yüzde 9’unu barındırıyor. Türkiye, bu 37 ülke arasında yer almıyor” diye konuştu.

Eğitim eksikliği toplumun desteğiyle sağlanabilir

Eğitim konusunda istenilen seviyeye ulaşabilmek için desteğe ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Solakoğlu, “Eğitim bir ülkenin mayasını ve rekabet gücünü oluşturacak hayati öneme sahip.  Bu konu, sadece devletin kısıtlı imkan ve uygulamasına bırakılmamalı. Yerel yönetimlerde eğitime katkı sağlamalı. Vakıf olarak 10 bin 300 gönüllü, 130 bin bağışçı ve değişik illerde bulunan 168 personelimizle eğitime destek olmaya çalışıyoruz” şeklinde açıklama yaptı.

Solakoğlu, özellikle gelir seviyesi yüksek insanların eğitimin kalitesinin artırılması yönünde özel bir gayret göstermesi gerektiğinin altını çizdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *