ANASAYFA arrow right Yaşam

Kadınlar, tarımın da belkemiği konumunda

Kadınlar, tarımın da belkemiği konumunda
YAYINLAMA: 15 Ekim 2020 / 21.28
GÜNCELLEME: 15 Ekim 2020 / 21.44
Dünyada tarımsal işgücünün yüzde 40’ını kadınlar oluşturuyor

15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü dolayısıyla mesaj yayınlayan Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdülkadir Deniz, günde 16-17 saat çalışan kadın çiftçilerin tarımın bel kemiği olduğunu vurgularken, “Tarımda çalışan kadın çiftçilerin yüzde 95’i sosyal güvenlik sistemine kayıtlı değil” ifadelerini kullandı.

Kadın çiftçiler, gıda güvenliği ve beslenmede önemli roller üstleniyor

Tarımsal üretimde kadın çiftçilerin önemine değinen Başkan Deniz, gıda güvenliği ve beslenmede önemli roller üstlendiklerini belirtti. “Dünya Çiftçi Kadınlar Günü fikri ilk olarak 1995 yılında Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen, 4. Dünya Kadın Konferansında çıkmıştır. Kadınların tarımsal üretimde, kaynakların sürdürülebilir kullanımında, gıda üretiminde ve gıda güvenliğinde sahip oldukları önemli konumdan hareketle, Uluslararası Tarım Üreticileri Derneği 15 Ekim'i Dünya Çiftçi Kadınlar Günü olarak ilan edilmiştir. Ülkemizde de 1997 yılından itibaren de 15 Ekim, Dünya Çiftçi Kadınlar Günü olarak kutlanmakta” dedi.

Dünyada tarımsal işgücün yüzde 40’ını kadınlar oluşturuyor

Deniz, dünyada tarımsal işgücünün yüzde 40’ını kadınların oluşturduğunu vurgularken, “Yani kadınlar her alanda olduğu gibi tarımsal üretimde de önemli görevler üstenmektedirler. Ancak tarımda çalışan kadın çiftçilerin yüzde 95’i sosyal güvenlik sistemine kayıtlı değil. Dolayısıyla bu konuda kadınlara pozitif ayrımcılık tanınmalı, Sosyal Güvenlik Kurumu sistemine dahil edilmesi için gerekli çalışmaların bir an önce başlaması gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

Tarımda çalışan kadınlar hiçbir örgütlülüğe sahip değil

Tarımda çalışan kadınların hiçbir örgütlülüğe sahip olmadığını hatırlatan Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdülkadir Deniz, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bu durum hak arama, işçi sağlığı ve iş güvenliği, ücret eşitsizlikleri, yaşam koşullarının iyileştirilmesi gibi temel haklara erişmede önemli bir sorun ve engel oluşturmaktadır. Kadınlar, ülkemizde tarımsal üretime katkıları, gıda güvencesi, aile beslenmesi ve dengeli beslenme alışkanlığının nesillere kazandırılması, konularında yadsınamaz bir öneme sahiptirler.”

Deniz, “Tarım sektörünün önemli yapı taşlarından kadın çiftçileri sadece 15 Ekimlerde hatırlamak, yaşanılan sorunların görmezden gelmek, çözüm üretmekten uzak tavırlar içinde olmak mümkün değildir. Mevsimlik tarım işçiliği ülke genelinde tarımın önemli bir sorunu olup,  kadınların ev çocuk, aile sorumluluklarıyla daha da zorlandığı, en zor koşullarda çalışma ve hayata devam etme durumunda kaldığı ülkemizin önemli bir gerçeği” tespitini yaptı. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *