ANASAYFA arrow right Güncel

Kadınlar sınava alınmayacak

YAYINLAMA: 29 Ocak 2023 / 18.55
GÜNCELLEME: 29 Ocak 2023 / 18.55
Taliban talimat verdi

Taliban Yüksek Eğitim Bakanı, şubat sonunda yapılacak sınavlara kız öğrencilerin alınmaması talimatı verdi. Talimata uymayan kurumların cezalandırılacağı belirtildi.

Afganistan'da Ağustos 2021'de yönetimi yeniden ele geçiren Taliban, önümüzdeki ay yapılacak üniversite giriş sınavlarına kadın öğrencilerin girişini yasaklama kararı aldı.

Yüksek Öğretim Bakanlığı, özel üniversitelere gönderdiği talimatla kadınlara getirilen yüksek öğrenim yasağının altını çizdi.

VOA Türkçenin haberine göre; Bakanlık tarafından ilgili kurumlara gönderilen mektupla, aralarında başkent Kabil’in de kuzey bölgelerde Şubat sonunda yapılacak sınavlara kız öğrencilerin alınmaması talimatını iletti. Mektupta talimata uymayan kurumların cezalandırılacağı belirtildi. 

Eğitim tamamen yasaklandı

Taliban Geçici Hükümetinin Yüksek Öğretim Bakanlığı, 20 Aralık 2022'de yaptığı açıklamada, ülkedeki tüm kamu ve özel üniversitelere konuyla ilgili talimat gönderildiğini, Bakanlar Kurulu kararı ile kadınların üniversite eğitimi almalarının "ikinci bir bildirime kadar" yasaklandığını duyurmuştu.

Taliban, yönetime geldikten sonra, kız çocuklarının ve kadınların ilkokul ve üniversitelerde eğitim almasına izin vermiş, orta ve lise kademelerindeki eğitimlerine devam etmelerine yasak getirmişti.

Taliban, kadınların üniversitelerde okuyabilecekleri bölümleri ise sınırlandırmış, veterinerlik, mühendislik, ekonomi, tarım ve gazetecilik kadınların eğitim almasının yasak olduğu bölümler olmuştu.

Ayrıca kadın ve erkek öğrencilerin bulunduğu alanlar katı kurallarla ayrılmış, kadın öğrencilere sadece kadın öğretmenler ders vermişti.

Taliban'ın aldığı bu son kararla birlikte kadınların ülkede resmi eğitim alması neredeyse tamamen yasaklanmış oldu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *