ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kadınlar önemli haklar kazandı

Kadınlar önemli haklar kazandı
YAYINLAMA: 15 Ocak 2021 / 13.18
GÜNCELLEME: 15 Ocak 2021 / 13.18

Valilik Kadın Statüsü Birimi tarafından düzenlenen Türk Medeni Kanunu tanıtım panelleri sürüyor. Şehitkamil Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonu’nda düzenlenen panele Cumhuriyet Savcıları Halil Serdaroğlu ve Cuma Özdemir ile 1. Asliye Hukuk Hakimi Yakup Şafak, Kadın Statüsü Birimi Temsilcisi Handan Koral ve Av. Erdoğan Yıldız katıldı.

Türk tarihinin en büyük aydınlanma çağının 1926 yılında Türk Medeni Kanunu’nun kabulüyle başladığını belirten Erdoğan Yıldız, bu yasanın kadınlara çok büyük haklar verdiğini ifade ederek, “Yeni çıkan yasa ile kadınlar daha büyük haklar kazanmışlardır. Yasayı herkes okuduğu zaman çok rahatlıkla anlayabilecek. Ancak eski yasayı biz bile bazen anlayamıyorduk. Yeni yasa ile kadın ve erkekte evlenme yaşı 17 olmuştur. Çok ulaşmaları önemli nedenler var ise 16 yaşındakiler hakim izniyle evlenebilir” dedi.

Önceden evlenecek kişilerin erkeğin ikametgahında müracaat etmesi gerektiğini söyleyen Yıldız, şimdi her iki eşin ikametgahında evlenmek için müracaat edebileceklerini dile getirdi. Yıldız konuşmasını şöyle devam etti: “Boşanma halinde taraflar boşanma davası açtıkları zaman davaları reddedilse bile, eşler 3 yıl boyunca bir araya gelmedikleri zaman herhangi birinin müracaatı ile boşanabilecekler. Eski yasada boşanma davası açılması için erkeğin ikametgahında bulunulması gerekiyordu. Ama şimdi karı veya kocanın herhangi birinin ikametgahında boşanılabilir.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *